Ukoliko na terasi ili u bašti imate posađeno začinsko bilje sada ga možete iskoristiti i za gubitak kilograma.

Bosiljak

Omiljeni italijanski začin utiče na izbacivanje tečnosti i poboljšava varenje. Idealan je uz pastu, paradajz i sir. Kao čaj smiruje stomak i nerve.

Maslačak

Visoki procenat kalijuma u divljem i gajenom maslačku utiče na izbacivanje tečnosti iz organizma. Maslačak jedite svež, umesto zelene salate ili zajedno sa njom, tako je nazdraviji.

Sremuš ili medveđi luk

Listovi sremuša zdrav su dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i ukusom nalik na beli luk. To vredi i za lukovice, koje su bele i 2-5 cm dugačke, a kao pikantan začin dobri su i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom leta. U proleće je ova biljka najbolji lek koji čisti krv, žuč i jetru.

Kres salata

Dodajte je omletu, siru ili drugim jelima, kao specijalnu porciju C vitamina. Poboljšava sagorevanje kalorija i pokreće metabolizam. Ima i hroma, koji reguliše osećaj sitosti.

Žalfija

Listići ove biljke sadrže gorke sastojke koji daju osećaj sitosti i ublažavaju želju za slatkišima. Žalfija snižava i šećer u krvi. Dodaje se sveža jelima od svinjetine, jagnjetine ili ribe, a kao ćaj smiruje stomak.

Kiselica

Ima veliki procenat oksalne kiseline i zato podstiče varenje i aposorpciju masti u crevima. Ima visok procenat vitamina C. Kisela aroma biljke ide lepo uz ribu.

Vlašac

Vlašac je bogat eteričnim senfastim uljima. On pretvara energiju hrane u toplotu i povećava sagorevanje kalorija. Daje namazima sa sirom odličan ukus, može se dodavati na kraju kuvanja kao dekoracija.

Mirođija

Njene nežne grančice bogate su eteričnim uljima koja poboljšavaju varenje i smiruju nerve. Odlično se slaže uz ribu i u sosu od mirođije je nezamenljiva, naravno!

Estragon

Tanki listići će vas učiniti tankim, jer ova biljka pokreće ceo organizam na sagorevanje unetih kalorija. Odličan je uz ribu, pirinač, piletinu. Kao čaj pomaže protiv napetosti i poremećaja sna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs