Naučnici Loma Linda univerziteta u Kaliforniji poznati su po svojim studijama o vegetarijanstvu i zdravlju, a tema jednog od poslednjih istraživanja je bila veza između dijete i smrtnosti.

Majkl Orlih i njegove kolege sa ovog univerziteta šest godina su istraživali uzroke smrtnosti kod 73.308 pripadnika Crkve adventista među kojima ima mnogo onih koji iz verskih razloga opredelili za vegeterijansku ishranu.

Rezultati do kojih su došli pokazuju da vegetarijanstvo smanjuje rizik od prerane smrti, pogotovo kod muškaraca, jer smanjuje opasnost od dobijanja više hroničnih bolesti među kojima su visok pritisak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Naučnici su sve učesnike u istraživanju podelili u pet grupa – nevegetarijance, poluvegetarijance, one koji jedu ribu i plodove mora, one koji jedu jaja i mlečne proizvode i vegane - one koji isključuju sve životinjske proizvode.

Dobijeni rezultati su pokazali da vegeterijasnka ishrana produžava život muškaraca za 9.5 godina, a žena za 6.1 godinu. Takođe, vegetarijanci su češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, konzumirali su manje alkohola, manje su pušili, više su vežbali i bili su generalno mršaviji.

Tokom ovog šestogodišnjeg istraživanja umrlo je 2.570 osoba, a nivo smrtnosti u vegetarijanskim grupama bio je za oko 12 odsto niži nego u nevegetarijanskim. Interesantan podatak je i da je kod muškaraca zabeleženo značajno manje smrti uzrokovanim kardiovaskularnim bolestima, dok kod žena u toj kategoriji nije primećeno značajno smanjenje smrtnosti.

U prilog ovoj tvrdnji ide i studija Univerziteta Oksford koja je zaključila da osobe koje su okrenute vegetarijanskom načinu života imaju 32 odsto manji rizik od dobijanja srčanih bolesti u poređenju sa osobama koje konzumiraju meso i ribu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs