Marija Antoaneta, francuska kraljica upamćena po izjavi "Neka jedu kolače", svoj život je provela vođena tim pravilom.
Kraljica nije odolevala raskošnim poslasticama, prepuštala se pravim gurmanlucima i uživala je u gastronomskim specijalitetima kao što i dolikuje njenom statusu. Pa kako je onda moguće da je imala obim struka od svega 58 santimetara, zbog čega, kako se navodi u nekim istorijskim izvorima, nije bilo potrebno da nosi korsete ispod veoma usko krojenih haljina?
Tajna vitkog struka je u pravilnom rasporedu obroka, gde je za doručak obavezna određena količina poslastica, a za večeru se služi samo lagani obrok.
Doručak Marije Antoanete sastojao se od peciva sa kafom ili toplom čokoladom, za predjelo je jela paštete, ostrige i jastoga, a za ručak gulaš od zeca, lososa, školjke. Preko dana je užinala makarone sa sirom i povrće u pikantnom sosu.
Režim ishrane francuske kraljice odražava takozvani "francuski paradoks", gde se jede kalorična hrana, a ipak se održava vitka linija, samim tim i izbegavaju srčani problemi.
Ključ ishrane Marije Antoanete je u unosu slatkiša za doručak, čime se apetit zadovoljava na duže vreme, dok večeru čine supe ili povrće, gde je važno da nije u pitanju nezdrava i jaka hrana ni alkohol.
Zato se prepustite kraljevskoj gozbi - sladak doručak, ručak po vašem izboru i lagana večera pre 20 časova, i nećete imati problema u održavanju vitke linije.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus