Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta (uključujući i zuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost. Zbog velikog sadrzaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povisenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.
Obožavaoci dijete sa tikvicama su Katrin Denev, Sofija Loren, Alen Delon i i druge poznate ličnosti.
Pogledajte i Dijeta sa suvim šljivama
Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama – bez problema mozete se osloboditi 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu nedelju- zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma. Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.
Pored tikvica u ishranu mozete uključiti i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima mozete priuštiti nekoliko krastavaca, a da se poboljša ukus povrća – u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.
Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i prisutstvo voća. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama.
Pogledajte i Dijeta sa jabukama
Da bi ishrana bila što više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisutstvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.
Meso možete zamenite ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.
Za piće se koristi obična voda (što vise, to bolje), zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).
Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba isključiti: pekarski proizvodi, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.
Prednost imaju tikvice sa tamno zelenom kožicom, koju ne treba uklanjati sa tikvica, jer se gubi 80% hranljivih materija.
Pogledajte i Dijeta Marije Antoanete
Primer jelovnika dijete sa tikvicama na jedan dan:
Doručak: dinstane tikvice (250) g sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.
Užina: 1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili vode.
Ručak: zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
Užina: zapečena tikvica (250 gr), salata sa kupusom i šargarepom (250 gr), čaša soka od jabuke.
Večera: 100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: uspesnazena.com
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem