Začinjena hrana može izazvati stomačne i brojne druge probleme, a dugotrajno konzumiranje ljutih obroka može imati trajne posledice na organizam.
Zbog svega toga, neophodno je saznati kako određene namirnice deluju na ljudsko telo i koje su posledice prekomernog unosa rena, luka, bibera...
Biber. Malo bibera s vremena na vreme neće škoditi, a mnogi ga dodaju obroku ne samo da bi jelo bilo ljuto već i zbog ukusa. Zato on ne spada u začine koji utiču loše.
Luk. Beli luk spada u najzdravije povrće i stručnjaci preporučuju do dva njegova čena. Ipak, ukoliko preterate s njegovom konzumacijom, možete iritirati želudac, a ni miris koji će se širiti oko vas svakako neće biti najprijatniji i najzavodljiviji.
Ren. Ovaj začin je veoma zastupljen u azijskoj kuhinji, a karakterističan je po tome što i mala količina može znatno pojačati ukus. Veoma je važno pronaći pravu meru, jer je ovo jedan od začina s kojim kulinari najčešće preteraju.
Đumbir. Ovaj začin lepog imena često se pogrešno koristi. Ipak, većina recepata u čiji on sastav ulazi ne preporučuju količinu đumbira koja može delovati štetno, mada se slatki đumbir, naročito kada se koristi kao poslastica, smatra štetnom začinjenom hranom.
Negativni efekti. Do kojih zdravstvenih poteškoća ovi začini mogu dovesti?
Geografski jezik. Prezačinjena hrana izaziva stanje neobičnog imena, za koje se veruje da nastaje kao alergijska reakcija na određene namirnice. Stručnjaci još uvek nisu utvrdili da li je reč o alergiji na neki od pomenutih začina, ali su oni često okidač za nastanak geografskog jezika.
Gastroezofagealna refluksna bolest. Ovo oboljenje nema veće posledice po organizam, ali može biti uzrok nadimanja. S druge strane, ukoliko gastroezofagealna refluksna bolest postane hronično stanje, može dovesti do raka jednjaka, premda izuzetno retko.
Loš dah. Beli i crni luk, koliko god bili zdravi, ne mirišu prijatno i definitivno će smanjiti vaše šanse kod devojke koju ste izveli na začinjenu večeru.
Nesanica. Većina ljubitelja začine hrane ne zna da je ona nepovoljna za san. Razlog je jednostavan – telu je neophodno da se umiri kako bismo zaspali, a hrana bogata ljutim začinima učiniće telesnu temperature višom (zbog čega se često znojimo nakon ovakvog obroka).
Oštećenje čula ukusa. Iako mnogi zaljubljenici u prezačinjenu kuhinju veruju da se vremenom priviknu na ljute papričice ili na ren, zapravo se radi o tome da je čulo ukusa “otupelo” zbog česte konzumacije. Na sličan način deluje i preglasna muzika u klubovima – ako vam ona ne smeta, moguće je da je došlo do oštećenja sluha.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem