Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Kokice, zdrave i ukusne grickalice

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kada se sledeći put prepustite uživanju u omiljenom ukusu kokica, neka vas ne grize savest, istraživanja su pokazala da su ove grickalice veoma zdrave.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Studija koja je izvedena na Univerzitetu Skrenton u Pensilvaniji, pokazala je da kokice imaju više antioksidanata od nekih vrsta voća i povrća. Pored toga, ove neodoljive grickalice sadrže i dosta vlakana.

Istraživanje je pokazalo da porcija kokica sadrži oko 300 miligrama polifenola, snažnih antioksidanasa, dok se tokom dana iz voća i povrća u organizam unese u proseku najviše 200-250 miligrama polifenola.

Ipak, važno je i koje kokice jedete. Najzdravije su svakako one iskokane na vrućem vazduhu, u posebnim aparatima. Kokice iz mikrotalasne rerne sadrže skoro dvostruko više kalorija od onih koje su pripremljene na vrelom vazduhu, a i one spremljene na ulju nisu baš preporučljive, savetuju stručnjaci.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti