Zbog svoje hranljivih i energetskih sastojaka, ali i fenomenalnog ukusa paradajz je skoro svakodnevno prisutan na trpezama. Istraživači sa Univerziteta u Veroni pozabavili su se ovom biljkom i otkrili zanimljive činjenice.
U istraživanju koje su obavili učestvovalo je 20 ljudi. Polovina je dobila svoje obroke sa paradajz sosom, dok je druga polovina dobila obroke bez sosa. Na osnovu rezultata, naučnici su zaključili da ako unesemo samo 80 grama ovog zdravog povrća dnevno, možemo neutralisati negativne posledice masne hrane po krvne sudove.Takođe su otkrili da se antioksidant likopen koji poboljšava zdravlje, više nalazi u kuvanom paradajz sosu, nego u sirovom.
Za one koji nisu ljubitelji sirovog povrća ova činjenica će obradovati. Osim što ćete u uživati u omiljenom sosu, bićete i zdraviji.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem