Zbog svoje hranljivih i energetskih sastojaka, ali i fenomenalnog ukusa paradajz je skoro svakodnevno prisutan na trpezama. Istraživači sa Univerziteta u Veroni pozabavili su se ovom biljkom i otkrili zanimljive činjenice.
U istraživanju koje su obavili učestvovalo je 20 ljudi. Polovina je dobila svoje obroke sa paradajz sosom, dok je druga polovina dobila obroke bez sosa. Na osnovu rezultata, naučnici su zaključili da ako unesemo samo 80 grama ovog zdravog povrća dnevno, možemo neutralisati negativne posledice masne hrane po krvne sudove.Takođe su otkrili da se antioksidant likopen koji poboljšava zdravlje, više nalazi u kuvanom paradajz sosu, nego u sirovom.
Za one koji nisu ljubitelji sirovog povrća ova činjenica će obradovati. Osim što ćete u uživati u omiljenom sosu, bićete i zdraviji.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus