Naučno je dokazano da šest začina imaju jasno izraženo antikancerogeno dejstvo. Pošto ionako svakodnevno začinjavamo obroke, zašto da ih ne koristimo, pogotovo što možemo uneti i maštovite nove ukuse u svoju ishranu.
Kim
Poznat je kao začin koji pomaže varenje, ali mnogi ne znaju da je takođe moćan antioksidant. U Indiji se po tradicije semenke kima grickaju posle obroka da bi se on bolje svario. Ali, kim sadrži supstancu timokinoin, za koju je dokazano da smanjuje širenje ćelija koje mogu izazvati rak debelog creva.
Origano
Tradicionalno se origano povezuje sa italijanskom kuhinjom, posebno sa picom, ali ima i antikancerogena svojstva. Ima takođe i antimikrobna svojstva. Jedna kašičica origana već ispoljava preventivno dejstvo u smislu da sprečava rast ćelija, kao što su one koje mogu dovesti do raka prostate.
Pogledajte i Origano - začin i lek
Đumbir je odavno cenjen kao lekovita biljka. Pomaže da se snizi holesterol i ubrza metabolizam. Ali đumbir takođe deluje na kancerogene ćelije. Đumbir može da se konzumira svež, npr. da se isecka u salatu, ili u obliku praha, kada se može dodavati u čaj.
Pogledajte i 11 impresivnih činejnica o đumbiru
Šafran
Šafran sadrži supstancu krocetin, koja pomaže da se uspori rast kanceroznih ćelija. Osim toga, u eksperimentima je pokazano da je ova supstanca (kada se primeni koncentrisana) u stanju da za 50% smanji veličinu nekih tumora. Mada je šafran relativno skup, dobrobiti donose i male količine, nekoliko vlakana.
Pogledajte i Šafran za ukus i boju
Retko ko ne voli cimet, koji zaista divno miriše. Poznato je da pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, ali je manje poznato da pola kašičice cimeta može biti dobra preventivna mera protiv razoja raka. Poznato je da cimet inhibira formiranje novih krvnih sudova u telu i da usporava rast tumora.
Pogledajte i Cimet u službi lepote
Komorač (divlja mirođija)
Ovaj začin sadrži anetol, jedinjenje koje potiskuje aktivnosti enzima koji podstiču rast kanceroznih ćelija. Pored toga sadrži još niz korisnih fitonutrijenata.
Pogledajte i Komorač za zdravlje i dobru liniju
Izvor: zdravahrana.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem