Iako se paprika može činiti kao obično, svakodnevno povrće, naučnicima je posebno zanimljiva jer je prava riznica fitohemikalija i antioksidansa. Poznato je da sadrži visoke koncentracije vitamina A i C.
Žarka boja paprike svedoči o bogatstvu biljnih pigmenata, a bogata je i prehrambenim vlaknima.
Jedno brazilsko naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Sao Paolu ukazalo je i na protivupalna svojstva crvene paprike. Brazilcima je crvena paprika posebno interesantna jer je to najčešće konzumirana biljna vrsta u toj zemlji, a fitohemikalije koje sadrži - kapsaicinoidi - prema njihovim saznanjima sprečavaju upalne procese u organizmu.
Naučnici su ovaj povoljan učinak pripisali svojstvu kapsaicinoida da inhibiraju stvaranje proupalnih citokina, molekula odgovornih za nastanak upale. Budući da je danas dobro poznato kako upala leži u pozadini brojnih bolesti, od ateroskleroze do malignih bolesti, ovo je istraživanje dragoceno mnogima.
Podstiče rad želuca i pospešuje apetit
Paprika potiče iz Južne Amerike. Španci su je doneli u Europu u 15. veku, odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj. U narodnoj medicini vekovima se koristila kao lekovito sredstvo, poglavito za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospešuje apetit i pritom podstiče rad želuca jer pojačava lučenje želudačnog soka i podstiče rad creva.
Budući da spada u mediteransku kuhinju, paprika se izvrsno slaže s maslinovim uljem, crnim lukom, belim lukom, patlidžanima, paradajzom, tikvicama, tunom, srdelama i inćunima.
Pogledajte i Čudesni peršun - začin, lek i saveznik u nezi lepote
Kisela ili pečena paprika odlično ide u salate ili hladna predjela, a može joj se dodati i maslinovo ulje, beli luk i mediteransko začinsko bilje. Na taj način dodatno se obogaćuje nutritivna vrednost, a dodatkom ulja telu su raspoloživiji lekoviti biljni pigmenti koji su mahom topljivi u mastima.
Pogledajte i 10 recepata za izvrsna jela sa paprikama
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zdravakrava.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem