Paprika je odličan izvor vitamina C - sadrži do četiri puta više ovog vitamina od, recimo, pomorandže. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A.
Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid, i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Takođe, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.
Od paprike mogu da se prave razna ukusna jela, a u nastavku slede recepti za samo neke od brojnih.
1. Mađarski lešo
Mađarski lešo je ukusno jelo čija su glavna tri sastojka paprika, paradajz i biber. Lešo može da se služi kao prilog, predjelo ili glavno jelo. Slično je našem domaćem đuveču. Zelene paprike su najbolji izbor. Priprema je jednostavna: na tihoj vatri, pet minuta propržite luk u tiganju na masti od slanine ili ulju. Dodajte biber i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte paradajz, šećer, so i papriku, i sve zajedno dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje, dok se smesa ne zgusne.
2. Pasta sa paprikom i tikvicama
Ukoliko volite pastu, kombinacija sa paprikom i tikvicama idealan je predlog za ručak. Priprema je vrlo jednostavna. Najpre narežite papriku na rezanca. Stavite je u tiganj na malo maslinovog ulja, potom posolite po želji i ostavite da se dinsta 10-ak minuta. U međuvremenu izrežite tikvice na kockice i dodajte i njih u tiganj da se dinstaju dok ne postanu mekane. Skuvajte pastu, procedite je i dodajte je u tiganj sa povrćem. Dodajte jaje koje ste prethodno ulupali i izrendani sir. Promešajte na laganoj vatri par minuta da se sir istopi. Po želji posipite parmezanom.
3. Pečena paprika
Za ovo jelo koje možete poslužiti kao prilog ali i kao specijalitet koji je dovoljan sam za sebe, stvarno nije potrebna velika nauka. Najlepše je kada se sprema i posluži u zemljanim posudama, a načina na koji ćete je spremiti je bezbroj. Mi vam predstavljamo tri jednostavna ali sočna i ukusna načina: Posute alevom paprikom (ljutom ili slatkom, po izboru), sa pavlakom ili sitnim sirom, i u ulju sa ili bez belog luka.
4. Brusketi sa paprikom
Ove šarene minijature mogu biti odlične za doručak, užinu, večeru ili koktel zabavu. Baget hleb isecite na kriške i zagrejte u rerni. Svežu papriku, po mogućstvu različitih boja, zelene masline i čen belog luka kratko propržite na kockici putera, vodeći računa da papruika ostane hrskava. Saftom premažite bruskete a papriku i masline stavite odozgo. Svaki brusket možete ukrasiti listom sveže nane što će mu dati posebi šmek svežine.
5. Sir rolnice sa paprikom
Za ovo ukusno predjelo potrebno vam je jako malo vremena. Od sastojaka pripremite kačkavalj isečen na listove, sveža paprika, nekoliko tvrdo kuvanih jaja. Ukoliko je moguće nabavite dimljeni sir, ali odlično mogu da posluže i listići nekog drugog sira. Papriku isecite na štapiće i po želji ih možete propržiti na vrelom ulju samo malo, da ne omekšaju. Potpom u list sira uvite papriku i seckano ili rendano jaje. Možete se prepustiti mašti i paprici dodati praziluk, svežu šargarepu ili isto tako isečen svež kupus poprslan sa par kapi limuna. Uživajte i pokažite se pred nenajavljenim gostima.
6. Punjena paprika
Kaloričan predlog za nedeljni ručak u kojem će uživati cela porodica, svakako su punjene paprike sa mlevenim mesom, prelivene pikantnim sosom. Najpre, paprike operite i očistite. Potom ih napunite smesom od mlevenog mesa, crnog luka, rendanog kačkavalja i jednog jajeta, pa dodajte začine - so i biber.
Luk i paradajz dinstajte u tiganju. Umešajte kečap, vino i supu, i stavite da se kuva. Sos rasporedite oko paprika. Kuvajte oko 35 minuta. Posle 25 minuta dolijte slatku pavlaku. Na kraju, paprike izvadite iz sosa i servirajte na tanjire. Sos začinite solju, biberom i šećerom. Umešajte gustin i prelijte sosom paprike. Uživajte u jelu sa najmilijima!
7. Ajvar
Ajvar je nezaobilazan na policama špajiza svake domaćice. Načini za pripremu su brojni, a mi ćemo pomenuti samo jedan od njih. Dakle, potrebno je da papriku, patlidžan i paradajz oljuštite, sameljete, dodate ulje i stavite da se prže na srednjoj temperaturi. Mešajte povremeno i posle pola sata dodajte još ulja. Pred sam kraj prženja, kad kašika već počne da ostavlja prve tragove na dnu, posolite i dodajte konzervans, ostatak ulja i šećer. Vruć ajvar sipajte u tegle i dobro zatvorite. Ajvar možete da jedete uz sir, proju i pršutu - nema boljeg doručka.
8. Pohovane paprike
Ukoliko volite punjene i pečene paprike, ne mogu a da vam se ne svide pohovane. Priprema je jednostavna - mesnate paprike ispecite, oljuštite, očistite, posolite i ostavite da malo odstoje. Svaku papriku uvaljajte u brašno, pa u ulupano jaje i propržite u vrelom ulju (masti) dok ne porumeni. Po želji, paprike pre nego što ih uvaljate u brašno i jaja, možete napuniti sirom ili nekim namazom po želji. Naš predlog je da u sir dodate prstohvat bosiljka ili susama.
9. Ražnjići sa paprikom
Bilo da se odlučite za vegetarijansku varijantu ii onu sa mesom, ražnjići su mnogo bolji i ukusniji sa paprikom. Vegetarijanski ražnjići mogu biti od raznog povrća - kukuruza, brokolija, pečuraka, tikvica, krompirića ili luka, paprika je taj čarobni sastojak koji će ima dati slast i učiniti ih sočnijim.
Za ražnjiće sa mesom, izaberite piletinu, rolovanu pileću džigericu, ili svinjsko meso, ali obavezno prošarajte komadićima paprike. Meso će imati dosta sočniji ukus, a štapići će izgledati dekorativnije i egzotičnije. Isto važi i za ražnjiće sa ribom ili morskim plodovima.
10. Pita sa paprikama
Paprika osim kao glavni sastojak jelima, može da bude vrlo moćna dekorativna namirnica, naročito ukoliko kombinujete crvenu i zelenu papriku. Uz malo mašte (kao na fotografiji ispod), sasvim običnu pitu ili picu možete da začinite ovim povrćem. Ne samo da će obogatiti izgled svakog jela, već će doprineti pikantnijem ukusu i mirisu. Igrajte se!
Više recepata sa paprikama pogledajte - OVDE
Izvor: Stil
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom