Beli luk
On sadrži sumporna jedinjenja koja mogu da stimulišu imunološki sistem u borbi protiv raka, a ima i potencijal da smanji rast tumora. Studije sugerišu da je on odličan lek u borbi protiv raka želuca i da veoma efikasno smanjuje rizik od pojave istog.
Brokoli
Brokuli možemo nazvati i supernamirnicom, jer sprečava pojavu raka pa je treba što češće konzumirati. Ali pazite: studije pokazuju da je najbolje da je obarite ili čak da je jedete svežu. Naime, ako je spremate u mikrotalasnoj, ona gubi 97% svojih zaštitnih svojstava. Prema tome, znate šta vam je činiti!
Pogledajte i Raznobojna hrana u borbi protiv raka
Brazilski orah
On je bogat izvor selenijuma, pred kojim ćelije raka požele da nikad nisu nastale! Studije pokazuju da samo 200 miligrama selenijuma dnevno (što je količina koja se nalazi u dva brazilska oraha) smanjuje rizik od raka prostate do 63%, debelog creva do 58% i pluća do 46%. Dovoljan razlog da ga uvrstite u redovnu ishranu.
Citrusi
Dnevna doza citrusa (limun, narandža, grejp, limeta) smanjuje rizik od raka usta, grla i želuca za 50%!
Borovnice
Borovnice zauzimaju prvo mesto kao voće sa najjačim antioksidansima. One neutrališu slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije i dovesti do raznih oboljenja, uključujući rak.
Pogledajte i Moćne namirnice koje štite od raka
Artičoke
Bogat su izvor silimarina, antioksidanta koji može pomoći u sprečavanju raka kože.
Losos
Istraživanja pokazuju da ako bar tri do četiri puta sedmično konzumirate ribu, smanjujete rizik od leukemije, mijeloma i limfoma. Osim toga, istraživanja su pokazala da konzumiranje masnih vrsta ribe (losos, skuša, tunjevina, sardina) smanjuje rizik od karcinoma endometrijuma kod žena.
Kivi
On se najčešće poredi sa ručnom bombom! Naime, on ima takvo dejstvo na ćelije raka. Bukvalno ih razara. Sadrži antioksidanse, vitamine C i E, lutein i bakar. Savršeno voće!
Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka
Crveni luk
Ishrana u kojoj je zastupljen crveni luk može smanjiti rizik od raka prostate do 50%. Za najdelotvornije rezultate, preporučuje se da se konzumira svež. Sa pijace, iz prodavnice ili iz vaše bašte – sasvim je svejedno, sve dok ga redovno konzumirate.
Kiseli kupus
Studije su pokazale da se prilikom fermentacije kiselog kupusa stvaraju i druga jedinjenja koja imaju anti-kancerogena dejstva. Ukoliko vam je preslan, možete ga isprati u vodi, bez straha da ćete izgubiti neka od njegovih lekovitih svojstava.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: minimagazin.info
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija