Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje.
Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?
Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu:
-Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, dijareja pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena).
-Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama.
-Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten.
Pogledajte i Ove žitarice ne sadrže gluten
-Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.
-Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu.
-Hormonska neravnoteža.
-Migrenske glavobolje.
-Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.
-Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima).
-Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: minimagazin.info
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija