Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje. 

Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?

Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu:

-Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, dijareja pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena).

-Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama.

-Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten.

Pogledajte i Ove žitarice ne sadrže gluten

-Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.

-Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu.

-Hormonska neravnoteža.

-Migrenske glavobolje.

-Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.

-Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima).

-Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  minimagazin.info