Puter već skoro pola veka ima lošu reputaciju kada je zdravlje u pitanju, ali zahvaljujući kravama koje se hrane isključivo travom, a ne kukuruzom, mleko je postalo zdravije, kao i puter.

Ipak, puter ima i svojih problema.

Pogledajte i Šta je zdravije - puter ili margarin

I dalje je bogat zasićenim mastima i ne bi ga trebalo konzumirati u velikim količinama, ali ova manje poznata pozitivna dejstva po zdravlje učiniće da imate manju grižu savesti kada ga konzumirate.

1. Pun je vitamina koji pojačavaju imunitet

Mazanje putera na jutarnji tost moglo bi da vam poboljša imunitet, ali i umanji rast ćelija raka i poveća produkciju crvenih krvnih zrnaca zahvaljujući vitaminima A i D.

2. Drži kosti jakima

Zahvaljujući vitaminu K i D, puter pojačava snagu kostiju i mišića.

3. Umanjuje simptome dijabetesa

Sodijum butirat se može naći isključivo u mleku i mlečnim proizvodima povećava odgovor na insulin kod pacijenata sa dijabetesom, a pojedina istraživanja ukazuju na to da može da nas zaštiti i od raka debelog creva.

Pogledajte i Kako da brzo omekšate puter ili margarin (VIDEO)

4. Bori se protiv raka

Linolna kiselina u puteru povezana je sa smanjenjem tumora i možda čak može da pomogne u borbi protiv raka dojke, sudeći po studiji sprovedenoj u Rozvell park institutu za rak.

5. Bolji je od margarina

Suprotno popularnom verovanju, pojedini margarini su zapravo gori po naše zdravlje od putera usled velikih količina trans masti. Pritom, istraživači su otkrili da biljne masti koje se nalaze u margarinu mogu da dovedu do prerane smrti kod pacijenata sa srčanim obolenjima nego zasićene masti u puteru.

Pogledajte i Kako da napravite domaći puter

6. Možda sprečava propadanje zuba

Pojedini vitamini razgradivi u mastima – uključujući kalcijum, vitamine A i D – koji se u većim količinama nalaze u puteru dobijenim od krava hranjenih samo travom nego u maslinovom ulju ili margarinu, može pomoći borbi protiv karijesa, pa čak i preokrenuti propadanje zuba.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa