Omiljeno majsko voće - trešnje, počelo je svoju sezonu i već uživamo u prvim sočnim plodovima. Ipak, svi bacamo njihove peteljke, ne sluteći koliko jako lekovito svojstvo imaju.

Naime, peteljke trešanja su jako dobre za bubrege i mokraćne kanale, a mogu pomoći i kod peska i kamena u bubregu. Priprema je vrlo jednostavna, ali zahteva da se peteljke dobro osuše.

S obzirom da pospešuje izbacivanje vode iz organizma, odličan je ukoliko želite da smršate i da se rešite celulita.

Najbolje bi bilo da ih rasporedite na čistu krpu i ostavite da se suše, na tamnom i suvom mestu nekoliko dana. Povremeno ih rukama ratresite da se sa svih strana osuše.

Osušene peteljke bi najbolje bilo da čuvate u staklenoj tegli sa poklopcem. Kada želite da napravite čaj, jednostavno šaku peteljki  prokuvajte u litri vode. 

Poklopljena tečnost treba da odstoji sat vremena i zatim se procedi. Pije se 3-4 puta dnevno dok je još mlak, najbolje posle obroka, a možete ga zasladiti medom i po želji dodati malo limuna. 

Izvor: Stvar ukusa