Sa dolaskom hladnijeg vremenom sve su češće prehlade kod ljudi. Zato je važno na vreme ojačati imunitet i očuvati zdravlje. Napravite sami prirodni lek protiv virusa i prehlade za koji vam trebaju samo med, limun i orasi.
Svež limunov sok je popularan lek za kašalj. Limun pomaže iskašljavanju i čišćenju respiratornog trakta. Ima veoma visok sadržaj vitamina C. Sok od jednog limuna sadrži 1/3 preporučene dnevne doze za odraslu osobu. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina koji aktivira imuni sistem i deluje kao snažan antioksidans. Ova voćka takođe ima veoma jaka antibakterijska i antivirusna svojstva.
Orasi su bogati vlaknima, vitaminom B, vitaminom E, antioksidansima, proteinima, mastima, gvožđem, magnezijumom i drugim mineralnim solima. Imaju znatno veće količine omega-3 masnih kiselina od drugih orašastih plodova. Orasi sadrže omega-3 alfa linolensku kiselinu, koja ima izražena antiinflamatorna svojstva.
Med je najslađi način da sprečite infekcije. Sadrži vitamine, minerale, aktivne enzime, aminokiseline, organske kiseline, antibiotske supstance, polen. Zlatni eliksir stimuliše imuni sistem. Med takođe ima moćne antibakterijske sastojke koji ga čine neprocenjivim.
- Sastojci:
- 200 g oraha
- 200 g meda
- 2 limuna
Priprema:
Limunove dobro oprati i potopiti 20 minuta u hladnu vodu u kojoj ste rastvorili 2 kašičice sode bikarbone. Zatim isperite u čistoj vodi. Isecite limun na male komade. Stavlite ih u blender, dodajte orahe i med. Blendajte. Mešavinu čuvajte u staklenoj tegli u frižideru. Svakog jutra, na prazan stomak, uzimajte 1 supenu kašiku tokom zimskog perioda.
Napomena: Pre uzimanja bilo kakvog prirodnog leka posavetujte se sa svojim lekarom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus