Sa hladnim vremenom dolazi i sezona virusa i gripa. Uporan kašalj je najgori, a njega možete da se rešite pomoću napitka od belog luka, crnog luka i prirodnog meda. Svi znaju da je beli luk jedan od najstarijih prirodnih "lekova" koji pozitivno utiče na organizam. Nekada je  bio čak i prepisivan kao lek – koristio se za lečenje prehlade i gripa, za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ima brojne benefite za organizam, ali ništa ne zaostaje ni crni luk. On sadrži visoke vrednosti vitamina C i B, zatim folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i dijetetska vlakna. Ima niske vrednost soli i ne sadrži masnoće i zbog toga spada u najzdravije povrće. Pored toga što poboljšava čvrstinu kostiju i smanjuje šećer u krvi, dobar je u borbi protiv različitih upala. Treći sastojak je med koji je takođe lekovit jer poseduje vitamine, minerale, oligoelemente i hranjive sastojke koji ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja. Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Kada spojite ove 3 fantastične namirnice napravićete lekoviti prirodni antibiotik, koji će vam pomoći ako ne možete da se rešite upornog kašlja. Deca mlađa od 2 godine, trudnice i dojilje mogu da ga koriste uz konsultaciju sa lekarom.

  • Sastojci: 
  • 1 veliki crni luk
  • 5-6 čenova belog luka
  • 3 kašike prirodnog meda

Priprema:
Beli i crni luk iseckajte, pa stavite u teglu koju ste prethodno sterilisali. Dobro promešajte i sačekajte da se med spusti na dno posude. Zatvorite teglu i umotajte u providnu foliju. Ostavite u frižideru 24 sata. Nakon toga skinite foliju i procedite tečnost. Zatvorite i čuvajte u frižideru do nedelju dana. Ako dajete deci koristi se jedna kašcičica, a odrasli piju jednu kašiku ujutru i uveče. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE