Postoji mnogo vrsta meda, a svaka od njih je – lekovita. Svaki med je biokatalizator i dobar je za probavu. Pravi, prirodni med vam može biti od velike koristi kod bilo koje boljke.
Upoznajte zato čak 20 vrsti meda i odaberite onu koja vam najviše odgovara.
1. Lipov med
Lipov med je bistre, gotovo prozirne boje i blagog ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno deluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Lipov med ne smejuu uzimati srčani bolesnici.
Pogledajte i Med - lek i zlatna poslastica
Posebna preporuka: ukoliko bolujete od astme, pojedite punu kašičicu izrendanog rena s lipovim medom.
2. Cvetni med
Cvetni ili livadski med dobija se iz različitih vrsta cveća, zavisno od podneblja. Blagog je i aromatičnog ukusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, i kod sezonskih alergija i alergijske astme. Kod alergijske astme preporučuje se da uzimate cvetni med iz vaše okoline jer on sadrži polen svih vrsta cveća, koje uzrokuje potencijalne alergije.
Uzimajte jednu kašičicu meda dnevno, tokom cele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.
3. Bagremov med
Bagremov med karakteriše izrazito svetložuta boja i blag ukus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktično ne oseti u napitcima. Odličan je izbor za malu decu (tek od 1. godine života) i za osobe koje se oporavljaju nakon bolesti. Koristi se i kod problema kardiovaskularnog sistema i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti. Za smirenje pre spavanja popijte šoljicu čaja od matičnjaka s dodatkom male kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.
4. Heljdin med
Heljdin med ima najtamniju boju i snažan i opor ukus. Bogat je mineralima i antioksidansima zbog čega spada u najzdravije vrste meda. Preporučuje se slabokrvnim osobama, i kao izuzetna pomoć kod kašlja. Za olakšanje kašlja kod dece dajte im jednu malu kašičicu meda pre spavanja.
Pogledajte i Med u službi vaše lepote
5. Kaduljin med
Kaduljin med najčešće je svetložute do zelenkaste boje, prihvatljivog do blago gorkog ukusa po kadulji. Deluje opuštajuće i podiže raspoloženje. Kaduljin med vodeći je u lečenju problema respiratornog sistema, posebno kašlja, i u jačanju imuniteta.
6. Kestenov med
Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje. Teškog je ukusa pa mnogima ne odgovara. Zbog svog snažnog antibiotičkog delovanja jedan je od najlekovitijih vrsta meda. Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala. Deluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sistemu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića. Pomaže probavnom sistemu. Velika kašika kestenovog meda tik pre spavanja pomaže protiv zatvora. Mnogi ga koriste i za oralnu higijenu – bolje čisti zube od zubne paste. Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema s kašljem, preporučuje se da ujutro na prazan stomak uzmu jednu veliku kašiku kestenovog meda.
Pogledajte i Činjenice o medu koje niste znali
7. Dračin med
Dračin med je kvalitetan med žute boje koji je teško krivotvoriti. Brzo se kristalizuje i nežnijeg je ukusa. Bogat je acetil-holinom – materijom koja podstiče cirkulaciju i rad krvnog sistema Pomaže u snižavanju štetnog holesterola. Jača imunitet, pomaže kod problema s disanjem, a koristi se i kao prevencija i u lečenju malignih bolesti. Dračin med možete iskoristiti i za liječenje impotencije – ujutro i uveče pojedite 30 grama meda, a u toku dana još 40 grama.
8. Planinski med
Planinski med veoma je cenjena i lekovita vrsta meda. Dobija se iz nezagađenog planinskog bilja pa je zbog svog sastava lekovitih biljaka vrlo tražen. Ima snažno antimikrobno delovanje, čak i dok je razređen u razmeri od 1:150.
Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med
Koristite ga za jačanje imuniteta, problema s disanjem – izlečite kašalj, upale grla i sinusa. U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Pomaže pri lečenju ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama. Uzimajte kašičicu ovog meda, jednom dnevno. Za jačanje organizma, najmanje pola sata pre doručka, popijte šolju toplog mleka zaslađenog planinskim medom.
9. Lavandin med
Lavandin med intenzivnog je ukusa i mirisa, a može biti i tamnije i svetlije boje. Među najlekovitijim je vrstama sa snažnim delovanjem – omogućuje iskorištćavanje kalcijuma i gvožđa iz hrane. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom, alergije na sunčevu svetlost. Lekovito deluje na probavu, čisti pluća i umiruje kašalj. Osobama sklonim peludnim alergijama savet je da svakodnevno uzimaju med od lavande.
Pogledajte i Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro: Evo rezultata nakon godinu dana
10. Glogov med
Glogov med smeđe je boje i oporog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer reguliše pritisak, pomaže kod ateroskleroze, angine pectoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog mišića. Koristi se i za smirenje. Za smanjivanje holesterola napravite pastu od glogovog meda i cejlonskog cimeta u prahu. Namažite je na hleb umesto marmelade i jedite redovno za doručak.
11. Evodijin med
Evodijin med traženiji je na američkom nego na evropskom tržištu. Po izgledu je najsličniji medu od bagrema, ali specifičnog je voćnog ukusa i ne kristalizuje se. Veoma je vrednog sastava i posebno pogoduje osobama s poremećajem krvnog pritiska. Kod problema s visokim krvnim pritiskom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u periodu od 45 dana.
Pogledajte i Čarobna kombinacija meda i vode - 9 korisnih svojstava
12. Vreskov med
Med od vreska tamnožute je boje. Ugodnog je ukusa pa ga vole i deca. Izuzetno je lekovit kod reumatizma, bolesti mokraćnog sistema i bubrega. Pomaže i kod disajnih tegoba. Ako ste pušač, iskoristite blagodeti vreskovog meda. U kombinaciji sa vreskovim čajem, pomoći će vam za iskašljavanje sluzi iz disajnih organa.
13. Amorfin med
Med od amorfe ili bagremca specifične je crvenkaste boje, blagog mirisa i ukusa. Preporučuje se kod iscrpljenosti organizma i za podizanje energije na kraju napornog dana. Dobar je izvor proteina, vitamina i minerala. Nakon napornog dana, punog stresa, opustite se i vratite izgubljenu energiju sa kašičicom amofrinog meda u šolji čaja ili mleka.
Pogledajte i Čudotvorna medena voda čuva vaše zdravlje
14. Suncokretov med
Suncokretov med je specifične žute boje, ukusa i mirisa. Pripada u cenjenije vrste meda, ali brzo se kristalizuje. Koristi se kod tegoba vezanih uz disajne puteve (upala grla i sinusa) i blagotvorno deluje kod probavnih, plućnih i bubrežnih oboljenja. Prirodno je sredstvo za lečenje svih vrsta upala. Ubrzava zarastanje rana. Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u razvoju.
15. Med od maslačka
Med od maslačka intenzivne je žute boje i ukusa i brzo se kristalizuje. Ublažava posledice bolesti jetre (ciroza, kolecistitis, kolelitijaza) i želudačnih bolesti. Pomaže kod gastritisa, kolitisa i zatvora. Za lečenje ovih tegoba, kašiku meda od maslačka razredite u čaši mineralne vode.
Pogledajte i 3 napitka za mršavljenje od meda i cimeta
16. Ruzmarinov med
Ruzmarinov med je svetložute boje i naglašenog ukusa. Povoljno deluje kod bolesti krvnih sudova, jer pospešuje krvotok. Prirodno je sredstvo za poboljšanje funkcije jetre i bolje izlučivanje žuči. Saveznik je organizma pri slaboj probavi, reumi, i visokom pritisku.
17. Repičin med
Repičin med je svetložute boje i sadrži veliki broj cvetnog praha. Nakon vrcanja odmah se kristalizuje, pa ga po tome možete prepoznati i razlikovati od lažnog meda. Čisti jetru i reguliše nivo masnih kiselina u organizmu.
18. Zlatošipkin med
Zlatošipkin med je zlatnožute do tamnožute boje, prepoznatljivog ukus i mirisa izuzetnog kvaliteta. Koristi se kao diuretik jer podstiče izlučivanje tečnosti i toksina iz tela. Učinkovit je i kod živčanih oboljenja, stresa i teskobe.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba meda
19. Medljikovac (šumski med)
Medljikovac, medun jele ili šumski med je vrlo cenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristalizuje. Poseban je po tome što se dobija od medne rose koju proizvode zelene uši u određenim vremenskim uslovima. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportistima. Trudnice ga mogu uzimati tokom cele trudnoće.
Ova vrsta meda preporučuje se posebno za lečenje upale pluća: veliku kašiku medljikovca (jela ili bor) dodajte u 3 dl biljnog čaja i pijte tri puta dnevno pre jela.
20. Manuka med
Ova vrsta meda je na listi i doslovno – šećer na kraju. Manuka med dobija se iz cvetova zimzelenog drveta Manuka koje raste samo na području Novog Zelanda i smatra se najlekovitijim medom na svetu. Ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti. Pomaže i kod najotpornijih bakterija, poput MRSA-a, o čemu svedoče brojni korisnici širom sveta, a koji su se zahvaljujući manuka medu spasili od amputacija udova. Ima izvanredno delovanje na čitav niz bolesti i posebno je koristan kod slabog imuniteta. Kod akutne upale preporučuje se da uzimate po kašiku manuka meda svakog sata.
Primena meda:
Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri dela (ujutro, tokom dana i pre spavanja).
Preporučena dnevna količina meda za decu mlađu od 10 godina je 30 grama, takođe raspoređena tri puta u toku dana.
Med pre gutanja dobro otopite u ustima.
Kada ga dodajete u tople napitke, pazite da tečnost nije toplija od 40 stepeni Celzijusa, da bi se očuvala njegova svojstva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Alternativa za vas
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem