Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda. Ipak, uvek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu. Vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje nekvalitetnog, veštačkog meda.
Nažalost, tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.
Samo za vas, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.
Pogledajte i Med u službi vaše lepote
Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.
Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se veštački odmah početi da se otapa.
Namažite med na komad hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.
Pre nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.
Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok će veštački ostati gladak.
Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorevanja, za razliku od veštačkog koji sadrži vodu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: dnevno.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem