Ruska tradicionalna medicina smatra napitak od cvekle najboljim nemedicinskim lekom za hipertenziju, jer normalizuje krvni pritisak na duži vremenski period.

Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje napitka od cvekle sprečava razvoj malignih tumora, čisti jetru, organizam od toksina i drugih "otpada", otklanja opstipaciju i druge probleme sa crevima.

Pogledajte i Cvekla, kraljica povrća

Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje tamno crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno. Cvekla izuzetno povoljno deluje slučaju demineralizacije kostiju i zuba. Jod iz cvekle čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain koji čine da cvekla podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove, podstiče rad jetre. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska (naročito niskog) i povoljno utiče na živce i rad mozga, leči malokrvnost, naročito kod dece i mlađih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i zuči.

Lekoviti napitak od cvekle

Sastojci:

- staklena tegla od 3 litra (još bolji je glineni sud, ako imate)

- 700 gr cvekle (otprilike 3 sveže cvekle srednje veličine)

- 2 kašike brašna

- 200 gr šećera

- 100 gr suvog grožđa

Priprema:

Svežu opranu cveklu isecite na kockice ili tanke kriškice i složite ih u čistu teglu. Dodajte suvo grožđe, 2 kašike brašna i 200 gr šećera. Teglu napunite hladnom prokuvanom vodom i promešajte. Zatim je pritvorite plastičnim poklopcem ili još bolje umotajte duplom gazom (da napitak "diše") i ostavite na toplom mestu 6-7 dana da fermentira.

Dva puta dnevno mešajte sadržaj tegle i po potrebi skidajte penu. Nakon 7 dana smesu procedite kroz gazu i dobićete napitak od cvekle. Pijte po 3-4 supene kašike 3 puta dnevno pre obroka. Napitak čuvajte u frižideru.

Pogledajte i Kako da efikasno očistite organizam od toksina

Kada popijete sav napitak na tome se završava prvi tretman čišćenja jetre. Napravite pauzu od 3 meseca i ponovite tretman. Zatim ponovo napravite pauzu od 3 meseca i tretman ponovite treći put.

Nakon godinu dana vaša jetra biće potpuno čista!

Prilikom čišćenja mogu da krenu pesak i sitni kamenčići iz bubrega, a inače ovaj napitak od cvekle veoma dobro čisti jetru i bubrege.

Pogledajte i Pet namirnica za zdravu jetru

Postoje i kontraindikacije: Napitak nije preporučljiv za osobe koje imaju bolesne bubrege, probleme sa gastrointestinalnim traktom u akutnoj fazi i gihtom (podagrom). U ovom slučaju neophodna je konsultacija lekara. Morate biti pažljivi ako imate nizak pritisak.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: uspesnazena.com