Za dobro opšte zdravlje je važno da unosimo dovoljno vode u organizam. Stručnjaci preporučuju bar osam čaša vode na dan.

Pored vode, određeni napici takođe mogu poboljšati naše zdravlje i uticati pozitivno na rad bubrega.

Sok od cvekle

Cvekla je bogata betainom, koji je veoma zdrava fitohemikalija.  Pored toga, cvekla sadrži i antioksidanse i materije koje povećavaju kiselost urina. Tako se iz bubrega lakše izbacuju materije koje izazivaju pojavu kamenja.

Pogledajte i Moćni napitak od cvekle čisti jetru i bubrege

Sok od limuna

Ovaj citrus takođe deluje preventivno na nastanak kamena u bubrezima.  Pomešajte sok od 4 limuna i čašu vode i popijte blagotvoran napitak.

Napitak od brusnice

Verovatno već znate da brusnica izuzetno povoljno utiče na zdravlje urinarnog trakta. Ovi plodovi sprečavaju akumuliranje bakterija u bešici i sprečavaju nastanak infekcija. Pored toga, brusnica pomaže organizmu da izbaci kalcijum oksalat koji u velikim količinama može da izazove nastanak kamena u bubrezima. Ukoliko ne pravite domaći napitak od brusnice, kupujte pića koje ne sadrže šećer, veštačke boje ili konzervanse, piše ideadigezt.com.

Pogledajte i Ishrana za zdrave bubrege

Piće s peršunom

Peršun sadrži karotenoide koji deluju preventivno na pojavu raka, ali i gvožđe, hlorofil i brojne vitamine. Hlorofil čisti krv dok gvožđe pomaže  organizmu da bolje apsorbuje hranljive materije i jača krv. Napitak od peršuna jača imunitet i čuva zdravlje bubrega i bešike.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa