Sjajno letnje voće pravi je mali crveni dragulj. Boja kožice trešanja može varirati od nežnožućkaste do dubokih crvenih tonova rubina i boje burgundca. Da je reč o voću koje je blagotvorno za zdravlje, govori podatak da su ih pre tri hiljade godina na Dalekom istoku uzgajali neposredno uz domove, a od starih Egipćana i Grka preuzeli su ih i po celoj Evropi proširili Rimljani.
Trešnje i višnje u međuvremenu su našle primenu u gastronomiji. Specijalitet su čak i kada ih se jednostavno umoči u rastopljenu čokoladu, a kada se iz njih očistite koštice i kada ih se usitni u pire, idealne su za pripremu sorbeta, sladoleda i umaka. Koriste se same, ali i u kombinaciji s drugim voćem, a posebno uz čokoladne i kreme od vanile. I trešnje i višnje imaju sjajna nutritivna svojstva jer su bogate flavonoidima, prirodnim protivupalnim supstancama. Uz to ublažavaju simptome alergija i astme i jačaju kolagen, vezivna tkiva, hrskavice i tetive.
Trešnje se ne jedu pre ručka. Ako je reč o mesnom obroku, dogodiće se reakcija koja usporava izlučivanje želudačnih sokova, ali trebalo bi ih jesti što više kako bi se snizio nivo LDL kolesterola u krvi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus