Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.

Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme posta ili za posnu slavsku trpezu.

Iznenadite ukućane i goste ovim slatkim zalogajima i uverite ih da i od posnih namirnica mogu da se pripremaju izvrsne poslastice.

Uz recepte koje vam predlažemo i vaša posna trpeza biće raznovrsnija i bogatija.

Posne rafaelo kuglice

Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)
Profimedia/Shutterstock najlepsi-slavski-sitni-posni-kolaci-recepti

Sastojci:

400 g šećera

2 dl vode

250 g margarina

400 g sojinog mleka u prahu

150 g kokosa

oljušten badem

Priprema:

1. Ušpinujte šećer sa 2 dl vode (stavite ih zajedno na vatru i pustite da prokuvaju i pene nekoliko minuta uz stalno mešanje).

2. Sklonite s vatre, dodajte margarin, mleko u prahu i kokos. Sve dobro izmešajte i ostavite da se potpuno ohladi i dobro stegne.

3. Vadite po malo kašičicom i pravite kuglice s oljuštenim bademom u sredini (badem se lakše ljušti ako se prethodno popari u vreloj vodi – blanšira) i uvaljajte u kokosovo brašno.

Kuglice od suvog voća

Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)
Profimedia/Shutterstock najlepsi-slavski-sitni-posni-kolaci-recepti

Sastojci:

200 g suvih kajsija ili šljiva

200 g oraha

100 g šećera

za posipanje: šećer u prahu ili malo mlevenih oraha ili kokos

papirne korpice za kolače

Priprema:

Sameljite suvo voće i orahe. U šećer sipajte malo vode i ukuvajte ga kao za slatko. Dodajte mleveno voće i orahe pa oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prah šećer, kokos ili mlevene orahe. Stavite u papirne korpice i poslužite.

Košnice

Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)
Profimedia/Shutterstock kosnice_n-1

Sastojci:

1 dl vode

350 g šećera

150 g mlevenih oraha

150 g mlevenog posnog keksa

125 g biljnog margarina

60 g crne čokolade

2 kesice vanilin šećera

šećer u prahu

kašika ruma

50 g suvog grožđa

Priprema:

1. Suvo grožđe očistite i prelijte rumom. Skuvajte sirup od vode, šećera i vanilin šećera, sklonite sa vatre i umešajte orahe, keks i margarin.

2. Masi dodajte 60 g omekšale čokolade i suvog grožđa s rumom, pa dobro izmešajte. Modlu za košnice iznutra pospite šećerom u prahu i napunite masom. Ohlađene kolačiće istresite na tacnu posutu šećerom u prahu. Kad potrošite sav materijal, svaku košnicu delimično prelijte otopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.

Kuglice od ratluka

Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)
Profimedia/Shutterstock kuglice_od_ratluka-1

Sastojci:

500 g ratluka

200 g šećera u prahu

100 g crne čokolade

1 limun

200 g kokosa

kesica čokoladnih mrvica

Priprema:

1. Ratluk isitniti, dodati šećer u prahu i sok od jednog limuna. Umesiti smesu i dodati 150 g kokosa i narendanu čokoladu, pa još jednom premesiti. Kvasiti ruke i praviti kuglice.

2. Pola uvaljati u kokosovo brašno, a pola u čokoladne mrvice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu