Ne postoji univerzalni recept za slavsku tortu, ali poželjno je imati je na trpezi. Možete je pripremiti od materijala koji ste koristili za sitne kolače, a ukoliko vam vreme dozvoljava, i od posebnih namirnica.
Da bi ste zadovoljili svačiji ukus, poželjno je da napravite jednu čokoladnu i jednu voćnu tortu.
Torta će svakako i u dekorativnom smislu imati efekat na slavskoj trpezi, a mi vam nudimo izobilje recepata kao ideje.
Čokoladna torta koja se ne peče
Sastojci:
1 l mleka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
300 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade
500 ml slatke pavlake
keks
Priprema:
U 200 ml mleka razmutite pudinge i šećer. Ostatak sipajte u šerpu srednje veličine i na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuva. Dodajte razmućene pudinge i šećer i mešajte dok ne dobijete puding smesu. Podelite je na dva jednaka dela pa u jedan stavite mlečnu, a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi. Nakon toga, ostavite smese da se ohlade.
Izmiksajte slatku pavlaku pa po četvrtinu dobijene smese ubacite u smese sa čokoladama.
U okrugli kalup (može i u šerpu) stavite foliju na dno i sa strana, pa izlijte belu smesu i deo tamne smjese. Smese blago izmešajte kako bi se formirale crno-bele šare. Nakon toga nanesite ostatak slatke pavlake pa ostatak tamne smese i izravnajte. I, radite sve polako, nemojte žuriti. Keks umočite u mleko i ređajte po smesi. Nakon toga, preko kolača stavite foliju i ubacite u frižider na par sati kako bi se kolač stegnuo. Izvadite, skinite zadnji sloj folije i stavite okruglu tacnu na kolač (bolje je da bude malo veća od kalupa) i okrenite. Odstranite kalup i, to je to. Tortu možete dekorisati po želji.
Brza keks torta
Sastojci:
500g petit beurre keksa
4 žumanceta
6 kašika šećera
4 kašike brašna
0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
1 vanilin šećer
kašika maslaca
Priprema:
1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.
Puslica torta
Sastojci:
4 jajeta
200 g gotovih puslica
1 čokolada za kuvanje
200 g šećera u prahu
300 g mlevenog keksa
1 margarin
2 šlaga
malo maslaca i mleka za koru
Priprema:
Keks pomešati sa malo rastopljenog maslaca i malo toplog mleka. Rasporediti po kalupu za torte. Preko toga poređati puslice. Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrsti sneg. Žumancima dodati šećer i dobro umutiti. Čokoladu rastopiti na pari. Zatim sve to sastaviti u jedno (belanca, žumanca i čokoladu). Dodajte smesi margarin i ponovo umutite, pa rasporedite preko puslica. Umutite šlag i ukrasite tortu.
Švarcvald torta
Sastojci:
500 g piškota
425 g višanja iz kompota
½ šoljice džema od višanja
250 ml hladne kafe
900 ml slatke pavlake za šlag
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta od vanile
500 g rendane čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Višnje iz tegle procedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kafu i dobro izmešajte.
2. Proceđene višnje naseckajte na sitne komadiće i pomješajte ih s džemom u homogenu smesu.
3. U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanile i umutite čvrsti šlag.
4. Pripremite tacnu za tortu na koju ćete slagati sastojke i koja vam može stati u frižider. Odvojite 6 piškota i svaku kratko umočite u mešavinu kafe i sirupa, te je potom odložite na tacnu, isto napravite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
5. Na piškote stavite mešavinu džema i višanja u tankom sloju potom dodajte umućenu pavlaku i ponovite isti redosled slaganja dok ne potrošite piškote s kojima ćete završiti desert.
6. Tortu stavite u frižider na 3 sata, potom je premažite s ostatkom pavlake i obilno pospite s izrendanom čokoladom za kuvanje.
Pesak torta
Sastojci:
1 l mleka
4 pudinga od vanile
300 g šećera
250 g margarina
200 g mlevenog keksa
200 g kokosa
200 g mlevenih oraha
šlag za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte 4 pudinga od vanile, ali ne prema uputama s kesice, nego u 1 l mleka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin koji je penasto umućen sa šećerom. Smesu podelite na tri dela. U jedan deo dodati kokosovo brašno, u drugi mlevene orahe, a u treći mleveni keks. Treba dodati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može razmazati. U kalup za tortu staviti prvo fil sa keksom, preko fil s kokosom, a na kraju s orasima. Tortu zatim po želji dekorišite umućenim šlagom. Po želji, ostavite tortu u frižider da se stegne.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem