Izaberite koji su vama najlepši.

Čoko-bele kuglice

Sastojci

100 g čokolade

5 kašika ulja

150 g ratluka

150 g kokosa

malo šećera u prahu

pola kafene šoljice vruće vode

Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos. Praviti kuglice. Otopiti čokoladu sa uljem i do pola puniti papirne korpice, staviti kuglicu i ostaviti da se stegne.

Najslađe za kraj ručka: Ovo su 14 NAJLEPŠIH POSNIH KOLAČA
Foto: Shuuterstock shutterstock_103854143

Kesten štanglice

Sastojci

500 g kesten pirea

400 g šećera

200 g mlevenih oraha

200 – 300 g mlevenog keksa

200 g margarina

100 g čokolade

2 lista oblande

voda

Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i čokoladu pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe i keks i ravnomerno rasporediti između dva lista oblande.

Šarena oblanda

Sastojci

2 lista oblande

marmelada od kajsije

350 – 400 gr celog keksa

Fil

250 g šećera

2 dl vode

250 g margarina

2 kašike kakaa

150 g mlevenih oraha

150 g mlevenog keksa

Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.

Ušpinovati vodu i šećer, umešati kakao i margarin.

Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.

Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.

https://www.instagram.com/p/BifRwdwgYcU/?utm_source=ig_web_copy_link

Mak rozenka

Sastojci

250 ml vode

300 g šećera

400 g mlevenog maka

200 g mlevenog keksa

2 kašike marmelade od kajsije

3 kesice vanilin šećera

250 g margarina

kore za rozen tortu

Glazura

250 gr šećera u prahu

3 kašike mlake vode

parče margarina

Šećer, vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.

Skloniti sa šporeta, umešati mak, keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.

Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.

Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.

https://www.instagram.com/p/BrGDF_7jqpJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Posni grilijaš

Sastojci

2 manja lista oblande

300 gr šećera

4 kašike meda

250 gr margarina

200 gr mlevenog keksa

200 gr susama

Karamelisati šećer pa redom dodavati med, margarin, keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.

https://www.instagram.com/p/Bp4BZwRBIGg/?utm_source=ig_web_copy_link

Jaffa bajadera

Sastojci

Prvi sloj

400 g šećera

3 dl vode

200 g margarina

100 g čokolade

500 g mlevenog keksa

100 g mlevenih oraha

Drugi  sloj

150 g šećera

2 dcl vode

1 zamrznuta sitno rendana narandža

50 g margarina

200 g mlevenih oraha

Glazura

150 g čokolade

6 kašika ulja

1 list velike oblande

Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe.

Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.

U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu.

Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.

Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.

Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.

Kikiriki štanglice

Sastojci

250 g šećera

kafena šoljica vode

250 g margarina

400 g mlevenog keksa

200 g mlevenih oraha

200 g mlevenog pečenog kikirikija

Glazura

150 g čokolade

6 kašika ulja

50 g seckanog kikirikija

Šećer i vodu ušpinovati, pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks, orahe i kikiriki, promešati i oblikovati koru.

Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.

https://www.instagram.com/p/BbuDsZUhdDG/?utm_source=ig_web_copy_link

Čokoladne rolnice

Sastojci

150 ml vode

100 g šećera

100 g margarina

200 g mlevenih oraha

200 g mlevenog keksa

pakovanja čokoladnih mrvica

Glazura

150 g čokolade

6 kašika ulja

Vodu, šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.

U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.

Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.

Alva kocke

Sastojci

150 g alve

150 g pečenog kikirikija

120 g margarina

200 g mlevenog keksa

Glazura

200 g čokolade

Otopiti margarin pa dodati alvu, keks i kikiriki.

Sve dobro sjediniti i formirati koru.

Čokoladu otopiti i preliti preko kolača.

https://www.instagram.com/p/BOakIPBDuF8/?utm_source=ig_web_copy_link

Kornfleks medena srca

Sastojci

125 g margarina

200 g bele čokolade

3 kašike meda

50 g suvih brusnica

50 g suvog grožđa

50 g badema

50 g kornfleksa

Sastaviti margarin, med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.

Voće i kornfleks sitno iseckati.

U silikonski kalup za praline (ili papirne korpice), staviti po malo otopljene smese, naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.

Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.

https://www.instagram.com/p/BrBRfG8h80B/?utm_source=ig_web_copy_link

Bonžita

Sastojci

8 kašika meda

100 g šećera u prahu

100 g čokolade

250 g margarina

200 g pečenog susama

100 g seckanih oraha

250 g čar na dar (kakao flips)

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.

Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom, umešati susam, orahe i čar na dar.

Pustiti da jedno dva – tri ključa provri, skloniti sa šporeta i izručiti u pleh.

Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.

Karamel rozenka

Sastojci

400 g šećera

500 ml vode

250 g margarina

100 g čokolade

300 g mlevenog keksa

pakovanje kora za rozen tortu

Glazura

200 g bele čokolade

2 – 3 kašike ulja

Karamelisati šećer (zagoreti šećer do boje meda), sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi.

Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.

Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.

Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.

https://www.instagram.com/p/Brf-0Qyh62o/?utm_source=ig_web_copy_link

Punjene urme

Sastojci

250 g margarina

250 g šećera u prahu

250 g mlevenog keksa

50 g otopljene čokolade

1 pakovanje urmi

Glazura

150 gr čokolade

6 kašika ulja

Otopiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks i čokoladu i sjediniti.

Urmama izvaditi koščice i puniti ih pripremljenom smesom.

Od iste smese punjene urme obložiti i sa strane pa svaku preliti sa otopljenom čokoladom i uljem.

Kada se čokolada stegla iseći urme na kolutove.

Salamica sa suvim voćem

Sastojci

200 g šećera

200 g mlevenih oraha

200 g mlevenog keksa

200 g seckanih urmi

200 g suvog grožđa

200 g seckanih suvih smokvi

200 g čokolade

200 g seckanih žele bombona

150 ml vode

200 g margarina

Glazura

5 kašika ulja

150 g ratluka

150 g kokosa

malo šećera u prahu

pola kafene šoljice vruće vode

Šećer, vodu, margarin i čokoladu otopiti pa dodati, keks, orahe, urme, suvo grožđe, smokve i žele bombone.

Sve dobro sjediniti i formirati salamicu.

Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos.

Smesu dobro umesiti i oklagijom rastanjiti u koru pa na sredinu staviti salamicu i obložiti je ratlukom i ostaviti da se dobro ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tortekolaci.com