Izaberite koji su vama najlepši.
Čoko-bele kuglice
Sastojci
100 g čokolade
5 kašika ulja
150 g ratluka
150 g kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode
Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos. Praviti kuglice. Otopiti čokoladu sa uljem i do pola puniti papirne korpice, staviti kuglicu i ostaviti da se stegne.
Kesten štanglice
Sastojci
500 g kesten pirea
400 g šećera
200 g mlevenih oraha
200 – 300 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 g čokolade
2 lista oblande
voda
Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i čokoladu pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe i keks i ravnomerno rasporediti između dva lista oblande.
Šarena oblanda
Sastojci
2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 – 400 gr celog keksa
Fil
250 g šećera
2 dl vode
250 g margarina
2 kašike kakaa
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer, umešati kakao i margarin.
Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.
https://www.instagram.com/p/BifRwdwgYcU/?utm_source=ig_web_copy_link
Mak rozenka
Sastojci
250 ml vode
300 g šećera
400 g mlevenog maka
200 g mlevenog keksa
2 kašike marmelade od kajsije
3 kesice vanilin šećera
250 g margarina
kore za rozen tortu
Glazura
250 gr šećera u prahu
3 kašike mlake vode
parče margarina
Šećer, vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.
Skloniti sa šporeta, umešati mak, keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.
Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.
Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.
https://www.instagram.com/p/BrGDF_7jqpJ/?utm_source=ig_web_copy_link
Posni grilijaš
Sastojci
2 manja lista oblande
300 gr šećera
4 kašike meda
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
200 gr susama
Karamelisati šećer pa redom dodavati med, margarin, keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.
https://www.instagram.com/p/Bp4BZwRBIGg/?utm_source=ig_web_copy_link
Jaffa bajadera
Sastojci
Prvi sloj
400 g šećera
3 dl vode
200 g margarina
100 g čokolade
500 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
Drugi sloj
150 g šećera
2 dcl vode
1 zamrznuta sitno rendana narandža
50 g margarina
200 g mlevenih oraha
Glazura
150 g čokolade
6 kašika ulja
1 list velike oblande
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe.
Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.
U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu.
Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.
Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.
Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.
Kikiriki štanglice
Sastojci
250 g šećera
kafena šoljica vode
250 g margarina
400 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog pečenog kikirikija
Glazura
150 g čokolade
6 kašika ulja
50 g seckanog kikirikija
Šećer i vodu ušpinovati, pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks, orahe i kikiriki, promešati i oblikovati koru.
Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.
https://www.instagram.com/p/BbuDsZUhdDG/?utm_source=ig_web_copy_link
Čokoladne rolnice
Sastojci
150 ml vode
100 g šećera
100 g margarina
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
pakovanja čokoladnih mrvica
Glazura
150 g čokolade
6 kašika ulja
Vodu, šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.
U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.
Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.
Alva kocke
Sastojci
150 g alve
150 g pečenog kikirikija
120 g margarina
200 g mlevenog keksa
Glazura
200 g čokolade
Otopiti margarin pa dodati alvu, keks i kikiriki.
Sve dobro sjediniti i formirati koru.
Čokoladu otopiti i preliti preko kolača.
https://www.instagram.com/p/BOakIPBDuF8/?utm_source=ig_web_copy_link
Kornfleks medena srca
Sastojci
125 g margarina
200 g bele čokolade
3 kašike meda
50 g suvih brusnica
50 g suvog grožđa
50 g badema
50 g kornfleksa
Sastaviti margarin, med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.
Voće i kornfleks sitno iseckati.
U silikonski kalup za praline (ili papirne korpice), staviti po malo otopljene smese, naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.
Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.
https://www.instagram.com/p/BrBRfG8h80B/?utm_source=ig_web_copy_link
Bonžita
Sastojci
8 kašika meda
100 g šećera u prahu
100 g čokolade
250 g margarina
200 g pečenog susama
100 g seckanih oraha
250 g čar na dar (kakao flips)
U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.
Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom, umešati susam, orahe i čar na dar.
Pustiti da jedno dva – tri ključa provri, skloniti sa šporeta i izručiti u pleh.
Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.
Karamel rozenka
Sastojci
400 g šećera
500 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
300 g mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu
Glazura
200 g bele čokolade
2 – 3 kašike ulja
Karamelisati šećer (zagoreti šećer do boje meda), sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi.
Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.
Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.
https://www.instagram.com/p/Brf-0Qyh62o/?utm_source=ig_web_copy_link
Punjene urme
Sastojci
250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa
50 g otopljene čokolade
1 pakovanje urmi
Glazura
150 gr čokolade
6 kašika ulja
Otopiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks i čokoladu i sjediniti.
Urmama izvaditi koščice i puniti ih pripremljenom smesom.
Od iste smese punjene urme obložiti i sa strane pa svaku preliti sa otopljenom čokoladom i uljem.
Kada se čokolada stegla iseći urme na kolutove.
Salamica sa suvim voćem
Sastojci
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
200 g seckanih urmi
200 g suvog grožđa
200 g seckanih suvih smokvi
200 g čokolade
200 g seckanih žele bombona
150 ml vode
200 g margarina
Glazura
5 kašika ulja
150 g ratluka
150 g kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode
Šećer, vodu, margarin i čokoladu otopiti pa dodati, keks, orahe, urme, suvo grožđe, smokve i žele bombone.
Sve dobro sjediniti i formirati salamicu.
Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos.
Smesu dobro umesiti i oklagijom rastanjiti u koru pa na sredinu staviti salamicu i obložiti je ratlukom i ostaviti da se dobro ohladi.
Izvor: tortekolaci.com
Svečana salata sa piletinom i jajima
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke