Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVRŠENSTVO BEZ BRAŠNA: Prevrnuti čokoladni kolač od belanaca

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

SAVRŠENSTVO BEZ BRAŠNA: Prevrnuti čokoladni kolač od belanaca

 Izvor: Foto: Shutterstock

Moguće da ste baš ovaj čekali u trenutku kada se skidate sa prazničnih dionizija, a i dalje ste čovek i voleli biste nešto slatko, ali ne i ubitačno.

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 100 g omekšalog putera
  • 180 g crne čokolade sa minimum 75% kakaoa
  • 2 supene kašike gorkog kakaoa u prahu
  • 100 g badema ili oraha (mlevenih) i 50 g grubo seckanih
  • stevijaili  250 g šećera
  • ekstrakt vanile

Potrebna vam je još posuda za pečenje veličine 20×30 cm, hartija za pečenje, dve posude za mešenje i šerpica.

Priprema:

Čokoladni deo

Uključite rernu na 180 C.

Istopite zajedno čokoladu i puter u šerpici, na niskoj vatri i izmeštajte kašikom da se sjedini

Odvojite žumanca, a belanca dobro izlupajte u čvrst sneg, dodajući mu sav pripremljen šećer. Gotov sneg od belanaca stavite u frižider, dok pripremate ostalo.

Sva žumanca, zajedno sa svim tečnim sastojcima, istopljenim puterom i čokoladom dobro izmešajte mikserom. Dodajte vanilu.

Potom dodajte suve sastojke, kakao i mleveni badem. Sve sjedinite u gustu, jednoličnu smesu, i dalje mešajući mikserom

Špatulom ili kašikom dodajte polako belanca, samo polovinu ukupne smese (drugu polovinu čuvate za belu koru), sve izmešajte ručno i sipajte u pleh, na hartiju za pečenje.

Kora od belanaca

Preostalu polovinu belanaca nanesite na donju čokoladnu koru, ravnomerno, kašikom ili špatulom.

Belanca pospite grubo seckanim bademom.

Stavite da se peče oko 20 minuta. Pazite da belance ne izgori, treba da se suši.

Završni koraci

Kad je gotovo, ostavite kolač još malo u toploj rerni, potom izvadite, ostavite da se malo prohladi. Kada je dovoljno hladan da možete da pipnete posudu za pečenje, izvucite ga pažljivo iz posude sa sve hartijom. Ona će ostati zalepljena za donju koru.

Tanjir ili tacnu u kojoj ćete služiti, stavite preko celog kolača od gore, a onda okrenite naopačke, pridržavajući donji deo s hartijom, da se ne raspadne.

Tek sada pažljivo skinite papir za pečenje sa crne kore.

Ohlađen kolač bogato pospite gorkim kakaom, možete da pobacate još grubo seckanih badema ako vam je ostalo, i to je to.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:  mooshema.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti