Ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov brzo. Jedino strpljenje koje vam je potrebno jeste da se kolač ohladi kako bi ste uživali u ukusu.

U smesu za biskvit slobodno možete dodati i suve brusnice, seckane orahe, lešnike ili badema, dobro proceđene višnje iz kompota jer se baš sa svime dobro slaže. Možete ga poslužiti uz slatku pavlaku ili kuglicu sladoleda od vanile.

Sastojci:

Za biskvit:

540 g čvrstog jogurta

300 g glatkog brašna

250 g šećera

120 ml ulja

25 g kakaa

2 kašičice sode bikarbone

komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

150 g maslaca

120 ml mleka

120 g šećera

Priprema:

1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih izmiksajte mikserom.

2. Posudu za pečenje (kvadratnu 35x25 cm) ili kalup za tortu razmere 22-24 cm namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smesu i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite 25-30 minuta.

3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u frižider da se skroz ohladi.

5. Poslužite isečeno na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna