1. Šipku vanile zaseći oštrim nožem i izvaditi srž. U posudi skuvati srž vanile sa pavlakom o mlekom.


Sastojci:

šipka vanile
125 ml slatke pavlake
250 ml mleka
7 žumanaca
115 g šećera
300 g kupina
30 ml crvenog vina
kašičica limunovog soka
1/2 kašičice cimeta

2. Kremasto umititi žumance sa 100 g šećera. Skuvano mleko sipati u krem pomešati i, zatim sve vratiti u posudu i kuvati još malo na blagoj vatri. Dobro promešati i ostaviti da se hladi. Krem sipati u pliću posudu i staviti da stoji 5 sati u zamrzivaču. Povremeno promešati.

3. Za sos očistiti kupine, oprati ih i dobro osušiti, a najlepše ostaviti po strani. Preostale kupine sipati u posudu, dodati crveno vino, sok limuna, cimet i kašiku šećera, pa skuvati i po potrebi još začiniti. U plitke posudice prvo staviti kugle sladoleda, preliti ih sosom, garnirati kupinama, kao i eventualno listićima mente ili kupine.