Ukoliko niste ukiselili na vreme kupus, ne brinite se postoji i za to rešenje. Sarmu možete napravitit i sa slatkim kupusom.

Namirnice

  • 1 kupus
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 3 glavice crni luka 
  • 1 paradajiz
  • 2 šargarepa
  • 80 g pirinača 
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera 
  • 1 supena kašika vegete 
  • pola supene kašike peršunog lista
  • pola kašike aleve paprike 
  • 1 kašika kajmaka
  • 1 pavlaka
  • 1,5 kašika brašna

Priprema

Sarma sa svežim kupusom se pravi na sledeći način: kupus operite, očistite i izvadite mu koren. Spustite glavicu u ključalu vodu i kuvajte dok listovi ne omekšaju.

Stavite malo ulja da se zagreje u dubljoj šerpi, dodajte sitno isečen crni luk i kratko ga propržite. Stavite mleveno meso u šerpu i nastavite dinstati. Šargarepu narendajte, a paradajiz oljuštite i sitno isecite pa dodajte povrće u šerpu. Nastavite sve krčkati još par minuta da se sastojci sjedine i meso pobeli. Sklonite sa ringle i dodajte u smesu pirinač, so, biber, vegetu, sitno isečen peršunov list i začinsku papriku. Dobro promešajte nadev da se ukusi sjedine.

Na svaki list kupusa stavite po kašiku nadeva i zavite sarme sa svežim kupusom. Složite sarme u podmazanu vatrostanu činiju i prelite ih sa čašom vode.

Umutite pavlaku, kajmak, brašno i začine: so, biber, vegetu i papriku da nema grudvica. Naspite čašu vode da bude tečnije i prelite preko sarme. Stavite sarmu u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se polako peče oko 90 minuta, ako treba dosipajte po malo tople vode. Toplo poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: erecepti.com