Ukoliko niste ukiselili na vreme kupus, ne brinite se postoji i za to rešenje. Sarmu možete napravitit i sa slatkim kupusom.
- 1 kupus
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 3 glavice crni luka
- 1 paradajiz
- 2 šargarepa
- 80 g pirinača
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 supena kašika vegete
- pola supene kašike peršunog lista
- pola kašike aleve paprike
- 1 kašika kajmaka
- 1 pavlaka
- 1,5 kašika brašna
Priprema
Sarma sa svežim kupusom se pravi na sledeći način: kupus operite, očistite i izvadite mu koren. Spustite glavicu u ključalu vodu i kuvajte dok listovi ne omekšaju.
Stavite malo ulja da se zagreje u dubljoj šerpi, dodajte sitno isečen crni luk i kratko ga propržite. Stavite mleveno meso u šerpu i nastavite dinstati. Šargarepu narendajte, a paradajiz oljuštite i sitno isecite pa dodajte povrće u šerpu. Nastavite sve krčkati još par minuta da se sastojci sjedine i meso pobeli. Sklonite sa ringle i dodajte u smesu pirinač, so, biber, vegetu, sitno isečen peršunov list i začinsku papriku. Dobro promešajte nadev da se ukusi sjedine.
Na svaki list kupusa stavite po kašiku nadeva i zavite sarme sa svežim kupusom. Složite sarme u podmazanu vatrostanu činiju i prelite ih sa čašom vode.
Umutite pavlaku, kajmak, brašno i začine: so, biber, vegetu i papriku da nema grudvica. Naspite čašu vode da bude tečnije i prelite preko sarme. Stavite sarmu u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se polako peče oko 90 minuta, ako treba dosipajte po malo tople vode. Toplo poslužite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram
Izvor: erecepti.com
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati