Ko bi odoleo sočnom mesnom zalogaju? Naučite da spremate razna jela od mesa u kombinaciji s najukusnijim prelivima.
JUNETINA U CRNOM VINU
Potrebno je:
- 600 g junećih šnicli
- ulje
- glavica crnog luka
- 300 ml crnog vina
- 200 ml vode
- kašika paradajz pirea
- pola kašičice belog bibera
- kašika gustina ili brašna
- 50 g maslaca
Priprema:
Meso posolite i pobiberite, pa ga dinstajte na zagrejanom ulju uz dolivanje mlake vode. Kad meso omekša, izvadite ga i ostavite na toplom mestu. U istu masnoću dodajte polovinu maslaca i na njemu propržite seckani crni luk. Omekšalom crnom luku sipajte vino, vodu, paradajz pire i biber, pa kuvajte pet minuta. Dodajte gustin ili brašno pomešano sa malo vode. Posolite po ukusu i spustite preostali maslac. U sos spustite i meso, krčkajte još koji minut i poslužite.
RAMSTEK U SOSU OD PEČURAKA
Potrebno je:
- 800 g ramsteka
- 250 g šampinjona
- 50 ml pavlake za kuvanje
- 2 čena belog luka
- 100 ml ulja
- so
- biber
Priprema:
Isečen ramstek posolite, pobiberite i ostavite ga da odstoji pola sata. Beli luk sitno iseckajte i kratko propržite na zagrejanom ulju, dodajte pripremljeno meso i propržite dok ne porumeni s obe strane. Gotovo meso odložite na toplo mesto, a u isto ulje spustite šampinjone isečene na listiće i dinstajte da ispari tečnost koju su puste. Sipajte pavlaku i pustite da proključa, posolite, pobiberite i poslužite sa prženim ramstekom.
BATACI U MEDU I SOJA SOSU
Potrebno je:
- 6 pilećih bataka
- 80 g meda
- 100 ml kečapa
- 5 kašika soja-sosa
- 3 kašike belog vina
- 2 kašike putera
- beli biber
Priprema:
Pomešajte soja-sos, kečap, med, vino i malo bibera, pa sipajte u veći tiganj. Spustite batake, te ih uz češće mešanje dinstajte na umerenoj vatri oko 20 minuta. Da sos ne bi zagoreo, nalijte po potrebi još malo soja-sosa. Batake složite na tanjir za služenje i prelijte ih sosom u kome su se pržili.
STEK U BIBER SOSU
Potrebno je:
- 4 juneće šnicle od po 200 g
- 4 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 2 kašike maslaca
- 3 kašike zelenog bibera
- 50 ml pavlake za kuvanje
- kašika i po senfa
- kašičica-dve vorčester sosa
Priprema:
Šnicle pržite na dve kašike zagrejanog ulja, sa svake strane po dva minuta. Izvadite ih, posolite i pobiberite. U istu masnoću spustite maslac, pa dodajte biber i pavlaku. Mešajte sve dok se ne rastopi i pustite da kratko provri, bez poklapanja. Zatim umešajte senf i vorčester sos, te kuvajte još dva-tri minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Šnicle servirajte prelivene sosom od pavlake.
ĆURETINA U SOSU OD KAPRA
Potrebno je:
- 600 g ćurećeg belog mesa
- 3 kašike belog vina
- maslac
- biber
- so
- kašika karija
- 2 kašičice gustina
Priprema:
Na zagrejanom maslacu propržite isečene šnicle belog mesa. Kad porumene, sipajte belo vino i malo vode. Omekšalo meso izvadite da stoji na toplom mestu. U sok od pečenja dodajte so, biber, kari i gustin razmućen s malo vode. Sos pustite da proključa i njime prelijte šnicle. Meso možete da poslužite uz obareni pirinač ili krompir pire.
Izvor: zena.blic.rs
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu