Pečeno prase i francuska salata uobičajen su deo novogodišnjeg jelovnika. Ako želite ispeći savršeno prase, pridržavajte se ovih saveta.
1. Posolite meso veče pre pečenja
Posolite li meso neposredno pre pečenja, verovatno ćete ispeći komad mesa čija je korica preslana i bezukusna. Umesto toga dobro posolite celi komad svežeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da so 'uđe' što dublje u prase.
2. Odstranite svu vlažnost s mesa
Najbolje rezultate ćete postići ako stavite da se peče meso koje je sobne temperature. Zato bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera barem pola sata ili sat vremena pre pečenja. Ubrusom odstranite svu eventualnu rečnost s kože jer će kožica na taj način biti hrskavija.
3. Zagarantujte hrskavost kožice
Nožem pažljivo zarežite kožu praseta dubine nekoliko milimetara i veličine od po dva centimetara, zatim stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.
4. Ne zaboravite na prelivanje
Prase se obično peče u dubljem plehu sa začinima, uljem i korenastim povrćem, pa se tokom pečenja preliva sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Želite li da vam pečenje ima zaista dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje prelijte i s malo piva. To je idealan trik i za neka druga pečenja.
5. Obrnuto pečenje
Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad prasetine stavite da se peče direktno na rešetku u pećnici na obrnuti način, a ispod nje staviti lim za pečenje. Direktna izloženost kožice toplom vazduhu garantovaće njenu hrskavost i zaštitiće meso od preterane termičke obrade, a sav višak masnoće iscureće u pleh.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno