Badnja večera je poslednji posni obrok pred božićne praznike. Iako posna, badnja večera je bogata. Glavno jelo je pasulj prebranac. Večera se završava suvim voćem, kompotima i posnim kolačima.

Čorbica sa šargarepom

Sastojci:

750 g šargarepe

koren celera

3 glavice luka

čen belog luka

4 kašike maslinovog ulja

750 ml bujona

konzerva belog pasulja (oko 450 ml)

so

biber

veza peršuna

Priprema:

Povrće oprati i očistiti. Iseckati šargarepu i celer na prutiće, crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Zagrejati u tiganju 2 kašike ulja i propržiti crni i beli luk, šargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan peršun i malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i suvim biljnim začinom (bujon), jos malo prokuvati. Služiti dok je topla.

Pita sa prazilukom

Sastojci:

750 g kora za gibanicu

5 strukova praziluka

2 veze blitve

šolja pirinča

šoljica ulja

šolja kisele vode

suvi biljni začin

biber

so

Priprema:

Očistiti, oprati praziluk i iseći ga na sitne kolutove. Propržiti na ulju, malo posoliti, dodati opranu i malo prokuvanu blitvu, zatim dodati zacin. Pirinač skuvati, ocediti i dodati praziluk sa blitvom, malo pobiberiti i promešati. Svaku koru poprskati kiselom vodom i mazati nadevom po celoj kori. Ređati kore u podmazanom plehu i tako dok se sve ne potroše. Na kraju poslednju koru ne mazati nadevom nego samo poprskati uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejanu rernu i peći na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.

Prženi šaran

Sastojci:

veći šaran

so

ulje

limun

Priprema:

Šarana iseći na komade, poprskati sa limunovim sokom, posoliti i pržiti na ulju. Kada je pržen staviti na oval i poslagati isečen limun. Uz šarana moze se služiti baren krompir sa blitvom ili bareni pirinač.

Pastrmke sa bademom

Sastojci:

3 pastrmke

2 veća limuna

kašika začina od povrća

150 g oljuštenih badema

150 g margarina

2 kašike ulja

kašika brašna

malo peršuna

Priprema:

Očišćene pastrmke preliti sokom od limuna i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Zatim ih staviti u sud za pečenje, utrobu posoliti začinom od povrća, preliti uljem i odozgo poređati isečen margarin. Staviti u rernu zagrejanu na 220°C i ispeći. Za to vreme iseckati badem na listiće, spustiti na malo zagrejnog margarina, dodati brašno i sve propržiti, zatim umešati sok od drugog limuna i dve kašike vode, pa preliti pečenu i na oval poređanu ribu. Ukrasiti peršunom, a po želji i kolutovima limuna i isckanim paradajzom.

Pirinač sa prazilukom i pečurkama

Sastojci:

200 g pirinča

so

biber

4 srednja luka

400 g šampinjona

150 g praziluka

2 kašike ulja

150 g smrznutog graška

150 ml vode

Priprema:

Skuvati pirinač u slanoj vodi, ocediti ga. Luk očistiti i iseći na kocke. Šampinjone oprati, iseći na polovine. Praziluk oprati i iseći na kolutove. Dobro zagrejati ulje u većoj šerpi. Na njemu prvo propržiti luk i šampinjone i dodati vodu sa suvim biljnim začinom i biberom. Dodati pirinač, grašak i praziluk. Jelo pikantno začiniti sa solju i biberom ako je potrebno. Zatim sve zajedno promešati i ostaviti da se prokrčka na tihoj vatri.

Sarmice od kupusa sa smuđem

Sastojci:

1 kg mladog kupusa

so

veza bosiljka

500 g fileta smuđa

kašika limunovog soka

biber

3 kašike ajvara ili paradajz pirea

200 ml instant supe

kašika gustina

Priprema:

Očistiti kupus i odvojiti 12 listova. Kupus izblanširati u 2l posoljene i provrele vode. Izvaditi i staviti pod mlaz hladne vode i ocediti. Oprati bosiljak i sitno iseći. Oprati i ocediti filete smuđa, iseći na trake širine 2 cm, poprskati ih sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Na zagrejanom ulju propržiti sa obe strane da porumene. Premazivati liske kupusa sa ajvarom ili paradajz pireom. Staviti ribu i bosiljak i uvijati u sarme i vezati kuhinjskim koncem. Zagrejati malo ulja, pa kratko propržiti sarmice, preliti instant supom i dinstati oko 10 minuta. Izvaditi sarmice i u tu masnocu sipati kašiku gustina i malo ajvara, promešati i malo prokrcčkati i sipati preko sarmica.

Bundevara

Sastojci:

800 g bundeve

600 g tankih kora

150 g šećera

vanilin šećer

šećer u prahu

malo ulja i vode

na vrh noža praška za pecivo

Priprema:

Bundevu očistiti, iseći i izrendati na krupno. Staviti šećer, vanilin šećer i malo ulja, pa to sve zajedno propržiti. Ređati jednu po jednu koru (3 komada), prskati sa smesom od malo ulja, vode i praska za pecivo. Filovati i uviti u koru i sve tako dok se ne potroše sve kore. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C. Kada je gotova posuti sa šećerom u prahu i vanilom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs