Ovo jelo je prilično kalorično i zahteva malo dugotrajniju pripremu, ali kada ga okusite i uverite se koliko je izdašno (uz prilog i salatu ova kolicina moze da bude dovoljna i za 8-9 ljudi) - često i rado ćete ga pripremati.
Sastojci:
5-6 komada celih pilećih grudi
2 čaše kisele pavlake
oko 1/2 kg sira koji se moze rendati (trapist, gauda)
4-5 komada jaja
brašno
buter ili margarin
so
biber
suvi biljni začin
Priprema:
Pileće meso odvojiti od kosti, odstraniti kožu i iseći na odreske. Od jednih grudi treba da se dobiju 4 odreska. Dosta posoliti i nešto slabije pobiberiti, pa staviti na stranu na sat-dva ili preko noći. Zatim od pavlake, 1-2 cela sirova jajeta, ravne kašike brašna, soli i bibera izmešati sos kojim ćemo preliti meso prilikom pečenja. Okruglu posudu od jena-stakla dobro iznutra namazati buterom ili margarinom (ne zaboraviti ni stranice). Sledi paniranje mesa: svaki odrezak (oceđen od viška tečnosti) redom uvaljati u brašno, razmućena jaja i rendani sir. Vodite racuna - ovo jelo zahteva puno sira! Panirani odresci ređaju se u posudu u slojevima, tako da komadi lepo naležu jedan uz drugog. Preporučljivo je slojeve ređati unakrst, jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju se sve prelije sosom od pavlake.
Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od kolicine, peče se oko 50-60 minuta, sve dok se na površini ne pojavi lepa reš korica. Kada je jelo izvađeno iz rerne sačekati nekoliko minuta, posle čega ćemo ga lako istresti na ovalnu posudu za serviranje. Dok je vrelo jelo se teško seće, a kada se malo ohladi i sir se stegne lepo se može seći na kriške, kao torta.
Po Martinom receptu.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno