Ovo tradicionalno južnoafričko jelo je poznato po začinjenom mesu i topingu od jaja. Najviše podseća na našu musaku samo što nema krompira. Ukus je zanimljiv jer ima suvog voća i džema od manga, ali ako vi niste ljubitelj slobodno izbacite iz recepta biće jednako ukusan.
Sastojci:
- puter
- 400 ml punomasnog mleka
- 50 g prezli
- 4 velika jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kg jagnjećeg mlevenog mesa
- 2 luka (iseckan)
- 1 lovorov list
- 2 čena belog luka (sitno iseckan)
- 2 kašike kari paste
- 250 ml jagnjećeg bujona (od kockica supe)
- 2 kašike vorčester sosa
- 2 kašike džema od manga
- 50 g suvog grožđa
- 50 g suvih kajsija (iseckanih)
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C, a dublju tepsiju premazati puterom. U posudi pomešajte mleko, jaja i prezle i umutite viljuškom, pa odložite. U velikom tiganju zagrejte ulje, a zatim ispržite meso. Prebacite meso u praznu činiju pomoću kašike sa prorezom. U tiganj dodajte luk i lovorov list i pržite ih 10 minuta, ili dok luk ne postane zlatno-braon. Zatim u tiganj dodajte beli luk još minut pržite, pa dodajte pastu od karija. To pržite još minut, pa vratite mleveno meso i lepo promešajte. Sipajte bujon, pa stavite da proključa i kuvajte još nekih 10 minuta ili dok većina tečnosti ne ispari. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte preostale sastojke. U tepsiju koju ste premazali puterom dodajte mleveno meso iz tiganja i prelijte sa mlekom, jajima i prezlama. Pecite 35 minuta na 180°C ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu