Osim što je veoma lekovita bundeva ima fantastičan neobičan ukus i veoma lako se kombinuje sa drugim namirnicama.
Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.
Rolovana piletina sa grilovanom bundevom
Ukoliko ste mislili da je samo restovani ili pečeni krompir idealan prilog uz rolovanu piletinu, prevarili ste se. Usudite se da kao dodatak probate grilovanu bundevu.
Potrebno je samo da je iseckate na komadiće i propržite. Priprema rolovane piletine je vrlo jednostavna. Pileće filete izrežite tanje na komade, potom ih istucite preko najlonske folije. Ostavite ih da odstoje pola sata u ulju, u koje ste prethodno stavili vegetu, so i biber.
Na filete poređajte sir i prašku šunku ili pršutu (potom ih umotajte). Tako umotane uvaljajte u brašno, jaja (umućena s malo vode i brašna) i prezlu.
Jelo pržite na vrelom ulju.
Pica sa prazilukom, bundevom i fetom
Ukoliko volite picu, ovo je recept za vas. Usudite se da probate kombinaciju bundeve, feta sira, praziluka i hrskavog testa.
Najpre napravite testo za picu (mogu da posluže i gotove kore).
Za domaće testo vam je potrebno: 500 g brašna, 30 g kvasca, pola kašičice šećera, kašičica soli, 1 dl ulja, mlaka voda za mešenje. Kvasac razmutite sa šećerom u malo mlake vode, dodajte kašiku brašna i šećer i ostavite da ukisne.
Pomešajte brašno i so, a zatim dodajte kvasac i ulje. Zamesite meko testo uz pomoć mlake vode. Testo je spremno kada se ne lepi, ali ne treba biti ni previše suvo.
Potom, očistite bundevu od semenki i iseckajte na kockice. Isitnite i praziluk, potom zajedno sa bundevom propržite u tiganju. Bundevi i praziluku dodajte kockice feta sira i sve zajedno zamešajte u drugoj činiji. Preko možete dodati sitno iseckan peršun.
Smesu stavite preko kore za picu i sa strane savijte (kao što je prikazano na slici). Picu uvek pecite u prethodno zagrejanoj rerni.
Pasta sa bundevom i peršunom
Za ovu ukusnu testeninu vam je potrebno jedno pakovanje testenine po izboru (mašnice, taljatele...), kašika putera, glavica crnog luka, jedna šolja milerama, pola šolje rendanog parmezana, četvrtina šolje seckanog svežeg peršuna, bundeva.
U veću šerpu ključale vode, prethodno posoljene sipajte testeninu i kuvajte dok ne dostigne željenu mekoću. Potom procedite testeninu ali sačuvajte jednu šolju vode u kojoj se testo kuvalo.
U istoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, posolite i pobiberite. Dinstajte mašajući dok luk ne omekša (6 minuta). Izrendanu svežu bundevu i mileram dodajte u šerpu i mešajte dok ne proključa.
Potom vratite testeninu u šerpu zajedno sa odvojenom vodom u kojoj se kuvala. Na kraju dodajte parmezan i željene začine. Kada je pasta gotova pospite je seckanim peršunom i parmezanom.
Lazanje sa bundevom i blitvom
Za ovo jelo nije potrebno prethodno peći ili spremati bundevu. takođe, možete koristiti i već pripremljeni pire od bundeve ukoliko vam je ostalo od prethodnog spremanja.
Kao i većinu lazanja, najlakše se seče ukoliko je ostavite da se prohladi desetak minuta pre serviranja. U tepsiji za spremanje lazanja zagrejte ulje na nižoj temperaturi i dodajte seckani crni luk. Propržite ga vodeći računa da ne zagori (5 minuta). Potom dodajte lišće blitve, malo soli, bibera, malo žalfije i po želji kašičicu oraščića.
Dinstajte mešajući dok blitva ne omekša i voda ne ispari. Zagrejte rernu a u drugoj posudi pomešajte 2 šolje rendane bundeve (ili seckane), tri četvrtine šolje pavlake, i pola šolje parmezana, so i biber.
Potom sipajte mleko u tepsiju u kojoj ćete peći lazanje. Potopite trećinu testa za lazanje i pospite polovinom pripremljene smeše sa bundevom.
Dodajte drugu polovinu smese sa blitvom preko bundeve i potom još jedan sloj testa. ponovite proceduru sa ostatkom materijala a poslednji sloj pospite parmezanom i puterom.
Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 20-ak minuta. Potom otklopite tepsiju i pecite još desetak minuta dok ne porumeni.
Sveža salata sa pečenom bundevom
Za ovu obrok salatu vam nije potreban recept koga ćete se slepo držati već samo malo mašte.
Pečena bundeva je izuzetno zdrava i hranljiva i ukoliko je dodate mešavini svežeg povrća dobićete sjajnu obrok salatu bez mesa. Kockice feta sira i malo bosiljka daće joj posebno lep ukus, a po želji možete je preliti jogurtom ili nekim dresingom. Svežu bundevu možete grilovati ili peći u rerni. Što se ostalog povrća tiče, možete se igrati sa paradajzom, lukom, prazilukom, maslinama, kupusom, rukolom, zelenom salatom, cveklom, kukurizom...
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: still.kurir.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem