Šaran spada među najukusnije slatkovodne ribe, ako se pripremi pravilno.
Kod nas se tradicionalno priprema Nikoljdanski šaran, ali je sigurno da ga možemo jesti i svakog drugog dana u godini. Ima na hiljade načina na koji se šaran može pripremiti i većina njih je veoma ukusna - šaran plakija, punjeni šaran sa orasima... su samo neki od recepata za pripremu ove ribe, ali je možda najukusniji način od svih - prženi šaran.
Ovaj recept za pripremu najboljeg prženog šarana potiče od starog šarandžije, koji ne samo da zna kako se šaran lovi, već zna da pripremi i najukusnijeg prženog šarana na svetu.
Prvo se riba očisti od krljušti i unutrašnjih organa. Nakon toga se iseče na komade 4x4 cm.
Ove komade stavite u šerpu i prelijte ih ledenom vodom i popriličnom količinom soli. Šaran ovako stoji potopljen oko 2 sata. Nakon toga, svako parče se lagano prosuši i uvalja se u smesu od 2 kašike običnog brašna i 5 kašika kukuruznog brašna.
Ovako uvaljanog šarana obavezno pržite u dobro zagrejanoj svinjskoj masti. Najukusniji šaran se prži u svinjskoj masti, a ne u ulju, kako bi rezultat bio najbolji.
Kada komadi dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz masnoće i pospite ih alevom paprikom. Na kraju, šarana prelijte sokom od limuna i servirajte ga dok je još topao. Prilog koji ćete poslužiti ostavljamo vama da izaberete.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem