ŠARAN: Naučite kako najbolje da ispržite ovu slatkovodnu ribu
Šaran spada među najukusnije slatkovodne ribe, ako se pripremi pravilno.
Kod nas se tradicionalno priprema Nikoljdanski šaran, ali je sigurno da ga možemo jesti i svakog drugog dana u godini. Ima na hiljade načina na koji se šaran može pripremiti i većina njih je veoma ukusna - šaran plakija, punjeni šaran sa orasima... su samo neki od recepata za pripremu ove ribe, ali je možda najukusniji način od svih - prženi šaran.
Ovaj recept za pripremu najboljeg prženog šarana potiče od starog šarandžije, koji ne samo da zna kako se šaran lovi, već zna da pripremi i najukusnijeg prženog šarana na svetu.
Prvo se riba očisti od krljušti i unutrašnjih organa. Nakon toga se iseče na komade 4x4 cm.
Ove komade stavite u šerpu i prelijte ih ledenom vodom i popriličnom količinom soli. Šaran ovako stoji potopljen oko 2 sata. Nakon toga, svako parče se lagano prosuši i uvalja se u smesu od 2 kašike običnog brašna i 5 kašika kukuruznog brašna.
Ovako uvaljanog šarana obavezno pržite u dobro zagrejanoj svinjskoj masti. Najukusniji šaran se prži u svinjskoj masti, a ne u ulju, kako bi rezultat bio najbolji.
Kada komadi dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz masnoće i pospite ih alevom paprikom. Na kraju, šarana prelijte sokom od limuna i servirajte ga dok je još topao. Prilog koji ćete poslužiti ostavljamo vama da izaberete.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs