Glavni sastojci ovog jela su testenina i pasulj. U Italiji svako domaćinstvo ima svoj recept za savršenu paštu fažol, ali oni se ipak pridržavaju nekih osnovnih pravila.

Ovo jelo najčešće se priprema od belog ili šarenog pasulja, koje je najbolje skuvati samostalno. Kada je u pitanju testenina, najčešće se koriste sitni makaroni.

Sastojci:

  • 500 g kuvanog pasulja
  • 300 g testenine
  • 100 g pančete
  • 3-4 paradajza iz konzerve
  • 2-3 čena belog luka
  • 1-2 l bujona od povća po želji
  • malo maslinovog ulja
  • grančica svežeg ružmarina
  • so i biber
  • izrendani sir po želji

Priprema:

Potopite pasulj veče pre kuvanja, ocedite vodu, pa ga skuvajte sutradan. U pasulj možete da dodate nekoliko čenova belog luka i nešto svežeg peršuna za bolji ukus. Posolite tek pri kraju kuvanja.

U velikom loncu u koji ste sipali malo maslinovog ulja prepržite sitno iseckanu pančetu. Tada dodajte očišćen beli luk (u komadu) i ruzmarin i dinstajte minut-dva. Dodajte zgnječen paradajz, sve dobro promešajte i dinstajte nekoliko minuta. Zatim jelu dodajte kuvani pasulj, opet dobro promešajte i ostavite da se kuva još minut-dva.

Tada dodajte testeninu i postepeno sipajte bujon. Tečnost bi trebala da bude otprilike 5 cm iznad ostalih sastojaka, jer će testenina tokom kuvanja upiti dosta vode. Redovno mešajte jer bi se testenina mogla zalepiti za dno šerpe. Dolijte još vode ili bujona ako primetite da je jelo presuvo. Ako ste sipali previše bujona, gnječilom za krompir stisnite deo pasulja kako biste zgusnuli celo jelo. Posolite i pobiberite po želji.

Jelo poslužite toplo s kriškom hleba. Po želji možete poslužiti i s malo izrendanog sira.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr