Sigurno vam se desilo da vam iznenada dođu nenajavljeni gosti ili da su se najavili  samo pola sata ranije.

Red je da ih ugostite, možda nekom laganom večerom ili da im poslužite “grickalice”. 

Mi imamo ideju za takve situacije!  

Evo kako da pripremite nešto zaista brzo, a ukusno.

Sezona je zimnice, a kralj zimske trpeze jeste - ajvar. Obroci od ove tradicionalne namirnice su hranljivi i ukusni, a postoji čitav spektar jela koja se mogu pripremiti od njega.

U nastavku vam nudimo nekoliko brzinskih recepta koji će učiniti da se svi dive vašem kulinarskom umeću!

Jedne od omiljenih poslastica, koje pretenduju da dobiju titulu delikatesa, jesu neprikosnoveni brzi brusketi sa ajvarom koji su spremni za samo 15 minuta! Dovoljno je samo iseći baget na kriške osrednje debljine, premazati ih maslinovim uljem, belim lukom i naravno, dodati neizostavni ajvar preko svake kriške. Preko ajvara možete staviti suhomesnati narezak po želji ili neki beli, slani sir. Zapecite u podmazanom plehu u rerni 10-ak minuta i eto brze večere! 

Brza večera za iznenadne goste
Profimedia/Shutterstock attachment-1_78

Foto: Brzi brusketi sa ajvarom - Ajvar.com

Rolat od ajvara oduševiće vaše goste, ali i ukućane, a pripremićete ga vrlo jednostavno. Možete koristiti gotove, kupljene kore isto kao i domaće. Postupak se sastoji u tome što jednostavno ajvar koristite kao fil tj. nadev. Ukoliko imate gurmanski apetit u rolat možete dodati šunku i sir. 

Pogledajte i recept za Zalogajčiće od tikvica, ajvara i sira koji su gotovi za samo 20 minuta!

Brza večera za iznenadne goste
Profimedia/Shutterstock attachment-2_60

Foto: Zalogaji od tikvica, ajvara i sira - Ajvar.com

Gibanicu sa ajvarom možete pripremiti na sledeći način: sitno isečen luk i praziluk propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso, pa sve zajedno još malo propržiti. Mleko takođe propržiti pa umešati sa ajvarom. Ređati po dve kore, svaku poprskati uljem i kiselom vodom, a svaku drugu filovati. Uviti kore u rolnu, staviti u podmazani pleh, iseći na komade, pa sve preliti pavlakom umućenom sa jajima i malo soli. Ostaviti da malo odstoji, pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. 

Ili ako nemate vremena, za samo 25 minuta napravite preuksne vazdušaste trougliće sa ajvarom

Brza večera za iznenadne goste
Profimedia/Shutterstock attachment-3_43

Foto: Vazdušasti trouglići sa ajvarom – Ajvar.com

Još jedan u nizu recepata sa ajvarom jeste i neizostavna slana torta od tost hleba. Brzo se priprema. Sjedinite smesu od kisele pavlake, majoneza, ajvara i malo soli, a možete narezati i šunku, sir i peršunov list. Sve to namažite na tost hleb, raspoređen u tri reda, i dobili ste savršenu slanu tortu koju možete ukrasiti po želji.

Takođe, dovoljno je samo namazati ajvar na hleb i već imate najbrži autentični obrok na kom su se hranile generacije unazad. Gostima možete poslužiti u varijnati sa dodatkom salate - Tost sa aromatičnom salatom i ajvarom koji je gotov za 5 minuta.

Uz malo strpljenja, iskustva i sredstava, bez problema ćete napraviti raznovrstan i brz obrok u kojem ćete vi i vaši gosti sigurno uživati.

Brza večera za iznenadne goste
Profimedia/Shutterstock attachment-4_33

Foto: Tost sa aromatičnom salatom i ajvarom – Ajvar.com