Sastojci:
1 kg patlidžana (3 veća)
4 jaja
150 g brašna
200 g prezla
60 g susama
60 g lanenih semenki
30 ml ulja
1/2 kašičice vegete
peršunov list
so
Pročitajte i: Musaka od plavog patlidžana
Priprema:
Patlidžane oljuštite, operite i isecite po dužini na parčad debljine 1 cm. Ostavite ih u plastičnoj posudi prelivene vodom pola sata da izađe gorčina.
Odaspite vodu, pa posolite patlidžane na sledeći način:
Svaki solite umereno samo sa jedne strane, pa na njega slažete svaki sledeći posoljen samo odozgo. Neka ovako odstoje još 5-10 minuta, potom ih malo protresite u posudi i spremni su za paniranje.
U jedan tanjir stavite brašno. U drugom tanjiru umutite viljuškom jaja i dodajte malo vegete i peršunovog lista. U trećem tanjiru pomešajte prezle i semenke susama i lana.
Svaki patlidžan uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, pa u prezle sa semenkama.
Patlidžane ređajte u veliki pleh od rerne u koji ste stavili papir za pečenje. Trebaće vam dva ovakva pleha.
Na kraju svaki patlidžan poprskajte sa par kapi ulja.
Zagrejte rernu na 250 stepeni i pecite patlidžane oko 15 minuta, pa izvadite tepsiju i preokrenite svaki patlidžan na drugu stranu i samo ih dopecite još 5-10 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da budu rumeni.
Poslužite uz paradajz, tartar sos, neku vašu omiljenu salatu, krompir pire, ili šta god želite… mogućnosti su brojne. Prijatno!
Napomena:
Ovako spremljeni patlidžani su mnogo zdraviji, jer se ne napiju ulja.
Takođe, ako ste u mogućnosti, sameljite ili zdrobite semenke lana, jer će tako njihova hranljiva vrednost doći do punog izražaja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: receptinadlanu.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom