Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Starinske štanglice sa orasima i čokoladom (RECEPT)

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Recepti naših baka su jednostavni i prosti. Pomešate najlepše sastojke i ne može se desiti da ne uspe. Ovo je jedan od tih recepata.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kad baka sprema kolače cela kuća miriše na mleko, orahe ili ukuvani šećer. Bilo da su to kolači, torta ili domaći sladoled bakine poslastice su nešto čemu se ne može odoleti.

Starinski recept za preukusne štanglice je jednostavan i lako se pravi. 

Sastojci:

250g kristal šećera

4 jaja

130g brašna

250g oraha ili badema

4 štangle čokolade

Za nadev: 

3 žumanceta

3 kašike kristal šećera

3 kašike kuvane oceđene kafe

2 kašike brašna

komadić maslaca

Pročitajte i: Štanglice sa susamom

Priprema:

Umutiti sneg od 250g kristal šećera i 4 cela jaja. U pripremljen sneg od jaja dodajemo 130g brašna, 250g mlevenih oraha ili badema i 4 štangle strugane čokolade. Testo treba da bude gusto i tvrdo. 

U pleh koji podmažemo uljem i pospemo brašnom razvučemo testo debljine prsta. Ne treba da se brinemo što se testo tvrdo razvlači jer je tako predviđeno. 

U toploj rerni peći testo na visokoj temperaturi da se ne bi na tihoj vatri sasušilo. Toplo testo odmah isečemo na štangle. 

Tako se štangle neće raspadati već će ostati kompaktne. Potom se štanglice lepe dve po dve nadevom. 

Nadev se spremi tako što dobro umutimo 3 žumanceta sa 3 kašike kristal šecera, dodamo 3 kašike kuvane oceđene kafe i 2 kašike brašna. Nadev mešamo i kuvamo na pari sve dok se ne zgusne i tada dodamo komadić maslaca. Kada pečene štangle spojimo nadevom kolač je gotov. Odozgo ukrasiti čokoladom ili nekim voćem po izboru. Ipak, ne možemo ga odmah i jesti jer je previše tvrd. Moramo sačekati nekoliko dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: secanja.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti