Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako uzgajati stablo kafe kod kuće

Kako uzgajati stablo kafe kod kuće

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kafa je egzotična biljka koju možemo uzgajati kod kuće.

Suprotno izgledima, ovo gajenje nije teško, i sećajući se nekoliko pravila možemo dobiti vlastitu kafu. Koja su pravila?

Drvo kafe koje uzgajamo najčešće kod kuće je arapske sorte (cafa arabica). Ova sorta se može naći u većini prodavnica sa biljkama, kao i u većini supermarketa. Sama kafa dolazi iz tropskih regiona Afrike, ali to ne znači da će gajenje kod kuće biti problematično. Naši kućni uslovi su dovoljni za našu tropsku biljku sve dok se sećamo nekoliko važnih pravila.

Drvo kafe - kako izgleda?

Drvo kafe u prirodnom okruženju stvara veliko veoma razgranato grmlje koje može doseći i preko 6 metara visine. Kada kupimo naše stablo kafe u saksiji, verovatno ćemo pronaći mali grozd zelenih, gustih listova koji će prilično brzo promeniti svoj izgled i postati više kao njihov „divlji brat“. Možda nije tako velika biljka, ali moramo se složiti sa činjenicom da kućna kafa može doseći i do 2 metra visine.

Kako je uzgajati?

Kafa je biljka poreklom iz Afrike, pa lako možemo nagađati da će tokom godine očekivati toplinu i svetlost. Kada birate mesto za nju, vredi obratiti pažnju da je na osvetljenom mestu, ali istovremeno zaštićena od direktne sunčeve svetlosti. Naša biljka će se najbolje osećati na temperaturi unutar 22-25 ° C. Leti drvo kafe možemo da odnesemo na balkon ili u baštu, jer voli svež vazduh. Moramo se setiti sistematskog zalivanja, ali ne treba preterati, jer to može rezultirati truljenjem biljke.

Još jedna od glavnih aktivnosti koje se moramo setiti tokom leta je đubrenje. Citrusno đubrivo će najbolje funkcionisati. Zimska nega stabla kafe malo se razlikuje, jer usporava njen razvoj u ovom periodu i prelazi u stanje mirovanja. Zimi biljka kafe treba nižu temperaturu, oko 18-20 ° C. Pored toga, biljku ne đubrimo zimi, jer joj nije potrebno toliko hranljivih sastojaka kao u proleće.

Drvo kafe - najbolje tlo

Jedan od najvažnijih faktora pri uzgoju drveta kafe je pravi izbor tla. Zahvaljujući tlu, biljka će pravilno rasti i neće se razboleti. Kafi je potrebno plodno i blago kiselo tlo. Možemo koristiti gotove mešavine, najbolje za agrume.

Kafa - koje greške izbegavati?

Najčešće greške kod gajenje kafe uključuju:

preniska temperatura (ispod 12 ° C)

nema svetla

previše vlažna ili suva zemlja

Domaća kafa?

Moguće je! Ako stvorimo prave uslove za našu kafu, posle nekoliko godina ona će vam možda uzvratiti delikatnim, lepo mirisnim cvećem koje će formirati sitne, crvene plodove. Ako ih sakupimo, ogulimo, osušimo ih i pržimo - imaćemo sopstvenu kafu! Čak i ako nije puno, saznanje da smo je sami uzgajali ispuniće nas ogromnim zadovoljstvom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti