Kafa je egzotična biljka koju možemo uzgajati kod kuće.
Suprotno izgledima, ovo gajenje nije teško, i sećajući se nekoliko pravila možemo dobiti vlastitu kafu. Koja su pravila?
Drvo kafe koje uzgajamo najčešće kod kuće je arapske sorte (cafa arabica). Ova sorta se može naći u većini prodavnica sa biljkama, kao i u većini supermarketa. Sama kafa dolazi iz tropskih regiona Afrike, ali to ne znači da će gajenje kod kuće biti problematično. Naši kućni uslovi su dovoljni za našu tropsku biljku sve dok se sećamo nekoliko važnih pravila.
Drvo kafe u prirodnom okruženju stvara veliko veoma razgranato grmlje koje može doseći i preko 6 metara visine. Kada kupimo naše stablo kafe u saksiji, verovatno ćemo pronaći mali grozd zelenih, gustih listova koji će prilično brzo promeniti svoj izgled i postati više kao njihov „divlji brat“. Možda nije tako velika biljka, ali moramo se složiti sa činjenicom da kućna kafa može doseći i do 2 metra visine.
Kafa je biljka poreklom iz Afrike, pa lako možemo nagađati da će tokom godine očekivati toplinu i svetlost. Kada birate mesto za nju, vredi obratiti pažnju da je na osvetljenom mestu, ali istovremeno zaštićena od direktne sunčeve svetlosti. Naša biljka će se najbolje osećati na temperaturi unutar 22-25 ° C. Leti drvo kafe možemo da odnesemo na balkon ili u baštu, jer voli svež vazduh. Moramo se setiti sistematskog zalivanja, ali ne treba preterati, jer to može rezultirati truljenjem biljke.
Još jedna od glavnih aktivnosti koje se moramo setiti tokom leta je đubrenje. Citrusno đubrivo će najbolje funkcionisati. Zimska nega stabla kafe malo se razlikuje, jer usporava njen razvoj u ovom periodu i prelazi u stanje mirovanja. Zimi biljka kafe treba nižu temperaturu, oko 18-20 ° C. Pored toga, biljku ne đubrimo zimi, jer joj nije potrebno toliko hranljivih sastojaka kao u proleće.
Jedan od najvažnijih faktora pri uzgoju drveta kafe je pravi izbor tla. Zahvaljujući tlu, biljka će pravilno rasti i neće se razboleti. Kafi je potrebno plodno i blago kiselo tlo. Možemo koristiti gotove mešavine, najbolje za agrume.
Najčešće greške kod gajenje kafe uključuju:
preniska temperatura (ispod 12 ° C)
nema svetla
previše vlažna ili suva zemlja
Moguće je! Ako stvorimo prave uslove za našu kafu, posle nekoliko godina ona će vam možda uzvratiti delikatnim, lepo mirisnim cvećem koje će formirati sitne, crvene plodove. Ako ih sakupimo, ogulimo, osušimo ih i pržimo - imaćemo sopstvenu kafu! Čak i ako nije puno, saznanje da smo je sami uzgajali ispuniće nas ogromnim zadovoljstvom.
Izvor: Ženski magazin
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem