Određena hrana nam može pomoći da "izguramo" vrele dane.

Hranite se pametno

Ponekada je toliko vruće da nemamo volje da jedemo, ali kako bi energija ostala na visini potrebno je pojesti barem malo svakih par sati.

Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih materija. Kombinujte ih s proteinima kako bi visina šećera u telu bila stabilna.

Izbegavajte pržena, pohovana, slatka i jako posoljena i začinjena jela, uzimajte puno sezonskog voća i povrća.

Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i ćelije zahtevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u ishranu tečnosti bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

Umereno s klimom

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u preterano klimatizovan prostor izaziva "stezanje" krvnih sudova, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatizovanog i spoljnog prostora ne bi smela biti veća od sedam stepeni.

Osvežite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.  Nosite laganu široku svetlu odeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje vazduha. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: ordinacija.vecernji.hr