Brokoli, kelj, crni luk, beli luk, cvekla... Ovo povrće često jedete kuvano ili dinstano. Verovatno ne možete da zamislite jelo bez dinstanog luka u njemu. Takođe pečene paprike su uvek bolje nego sirove. Ali ove namirnice gube svoje hranljive vrednosti ako ih kuvate, zato je bolje kada se jedu sirove.

BROKOLI

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock brokoli-2

Brokoli je pun antioksidanata koji mogu pridoneti prevenciji raznih oboljenja, poput raka, dijabetesa tip 2, bolesti srca, upala i depresije… Jedna je studija dokazala kako naš organizam mnogo bolje apsorbuje sastojke brokolija kada ga jedemo sirovog, a druga je studija pokazala da se termičkom obradom gubi vitamin C. Najmanje će izubiti na vrednosti kuvanjem na pari, pa ako vam nikako nije ukusno da jedete sirovi brokoli isprobajte ovako.

CRNI LUK

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock crni-luk

Prepun je zdravih komponenti i nekih jakih sastojka, poput kvercetina, koji je jak zaštitnik od razvoja raka.

"Kada se jede sirov, unosite u organizam maksimalan broj tih zdravih komponenti" napominje Ešli Volter, nutricionistkinja. Uz to spomenimo da sadrže i komponentu koja štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja potvrđuju da samo 30 minuta zagrevanja luka u rerni uništava sve spomenute sastojke.

BELI LUK

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock beli-luk-2

Beli luk štiti zdravlje srca i takođe će reagovati na toplotu. Jedna studija objašnjava kako će zagrevanje belog luka 6 minuta u rerni na 200°C uništiti ta svojstva, nezavisno od toga da li je luk u komadu ili naseckan. 20 minuta kuvanja belog luka kompletno poništava sve antibakterijske aktivnosti, a samo minut u mikrotalasnoj će uništiti 100 posto sastojaka koji pomažu u borbi protiv razvoja raka.

BOROVNICE

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock borovnice

Verovatno ste do danas naučili koliko su borovnice dobre za vaše zdravlje, ali jesti li znali baš koliko? Borovnice se često nazivaju ''superhrana'', budući da sadrže visoke koncentracije polifenola (antocijan, procijanidini, kvercetin i fenolna kiselina). Nutricionisti preporučuju konzumaciju svežih borovnica zato što su boljeg ukusa i ne gube ništa od hranljivih vrednosti.

Ovo voće ima još jednu prednost, a to je da ne gube na vrednosti ako ih držite u zamrzivaču, i zato se mogu jesti tokom cele godine! U 100 g borovnica nalazi se antioksidanata koliko u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Oni će čuvati vašu kožu od starenja i štitiće vas od nastanka raznih tumora, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma. Borovnice su prepune vitamina C i odličan su izvor vlakana.

CRVENA PAPRIKA

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock paprika

Pečena paprika je savršen dodatak bilo kojem jelu, ali možda je pametnije da ih jedete sirove. Od svih namirnica koje jačaju imunološki sistem, crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, a zagrevanjem se ovaj važan nutrijent može izgubiti.

KELJ

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock kelj-3

Ova biljka sadrži komponentu koja se zove glukozinolat, a kada dođe u kontakt s drugim enzimima pretvara se u komponentu koja je jak borac protiv razvoja određenih bolesti. Kuvani kelj na žalost više neće sadržavati ovu komponentu, pa je pametno jesti ga sirovog.

CVEKLA

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock cvekla-3

Od davnina se cvekla koristi za lečenje slabokrvnosti. Brojna istraživanja pokazala su da cvekla i njen sok utiču na sniženje povišenog krvnog pritiska. Nutricionistkinja Diana Petričević je rekla kako se termičkom obradom gube vitamini i dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta. Procesom konzerviranja se gubi i deo vitamina, posebno vitamina C. Ipak, i konzervirana svekla je još uvek vredan izvor nutrijenata jer se plodovi za konzerviranje ubiru na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima. - istakla je Petričević.

ANANAS

Ove namirnice često kuvate, ali je mnogo zdravije ako ih jedete sirove
Foto: Shutterstock ananas-2

Pečeni ananas može biti zanimljiv dodatak jelima, ali termičkom obradom i ova poslastica može izgubiti vredne nutrijente. U jednoj studiji se navodi kako je svež ananas puno jači saveznik kada je u pitanju sprečavanje upalnih procesa u crevima od obrađenog ananasa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: ordinacija.hr