Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega krompir i meso ne treba jesti zajedno

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Evo nekoliko uobičajenih grešaka u ishrani koje usporavaju varenje.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Čini vam se da je pirinač odličan prilog uz losos? Niste u pravu. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko pravila za kombincaiju namirnica koja će vam poboljšati varenje i opšte zdravlje.

1. Ne jedite proteine i skrob zajedno. Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata i proteina u jednom obroku. Hleb, pirinač i žitarice ne bi trebalo jesti u kombinaciji sa ribom, jajima, mesom, mlečnim proizvodima ili tofuom. Ovo su najgore moguće kombinacije namirnica. Vašem telu je potrebna alkalna osnova za varenje skroba i kisela osnova za varenhje proteina. Kada enzimi počnu da vare skrob, prisustvo alkalnih enzima usporava varenje proteina. Zbog toga se možete osetiti nadutost. Proteini i skrob se odlično slažu sa lisnatim zelenim povrćem, pa izbegavajte da ih jedete zajedno.

Pogledajte i Loše kombinacije namirnica

2. Proteine jedite samo s povrćem.

3. Skrobne namirnice poput pirinča, hleba, krompira, paste i peciva jedite samo s povrćem.

4. Voće bi trebalo da jedete dva sata pre ili posle obroka. Voće se brzo vari, pa dok dođe do vašeg želuca već je počelo da se razgrađuje. Ako se kombinuje s drugim namirnicama, može da počne da se fermentiše pre nego što se svari.

Pogledajte i Ove stvari nemojte raditi nakon obroka

5. Lubenice i dinje nemojte kombinovati s drugim namirnicama. Lubenice i dinje se vare mnogo brže od drugih namirnica, pa ih ne treba kombinovati čak ni s drugim voćem.

6. Ne mešajte skrob i šećer. Kolačići mogu biti veoma privlačni i nekad je zaista teško da im odolite, ali oni loše utiču na sistem za varenje. Kada se u ustima izmešaju šećer i skrob, zaustavlja se lučenje enzima koji rastvara skrob pa se one teže vari. Šećer se fermentiše u stomaku pa se tako stvara kisela sredina čime se dodatno usporava varenje skroba.

7. Mleko ne kombinujte s drugim namirnicama. Pasterizacijom se uništavaju enzimi koji olakšavaju njegovo varenje. Mleko počne da se zgrušava kad dospe do želuca i usporava varenje druge hrane. Zbog toga ga konzumirajte bez drugih namirnica, a možete i napraviti domaće bademovo mleko.

Pogledajte i Domaće bademovo mleko

8. Izbegavajte slatkiše. Uzimanjem slatkih, skrobnih namirnica ili voća nakon obroka ometate varenje ugljenih hidrata ili proteina koji se već nalaze u stomaku. Zbog toga odolite iskušenju da nakon obilnog obroka uzmete desert. Sačekajte bar dva sata nakon obroka i onda se poslužite neodoljivim poslasticama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: tipsonhealthyliving.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti