Neke namirnice možda imaju zavodliv ukus, ali nikako nisu prijatelji našeg zdravlja. Zbog toga bi trebalo njihovo konzumiranje svesti na minimum ili ih potpuno izbaciti iz ishrane.
Pogledajte o kojoj hrani je reč.
Krofne
Krofne sa eurokremom zaista jesu jedna od najukusnijih stvari koje smo probali u životu, ali su potpuno nezdrave. Sadrže premnogo kalorija, masti i ugljenih hidrata. Još ako jedete kupovne krofne, zaboravljate na dodatne konzervanse, koje sadrže zbog produženog trajanja.
Pogledajte i 5 zdravih namirnica koje sadrže više masti od krofne
Žitarice sa šećerom
Želite siguran način da uništite svoje telo i spolja i iznutra? Onda vam trebaju žitarice sa visokim procentom šećera. Sadrže šećere i gluten, koji izazivaju česta zapaljenja. Ukoliko nastavite da ih jedete, upropastićete izgled vaše kože, a nije isključeno da ćete dobiti i upalu sluznice želuca.
Čips
Čips je uglavnom pržen u trans mastima, koje mogu da povećaju nivo holesterola i rizik od bolesti srca. Korišćenje trans masti u proizvodnji hrane pomaže namirnicama da duže traju i da ostanu sveže duži period, a da pri tom stvaraju osećaj manje masne namirnice.
Pogledajte i Napravite čips u mikrotalasnoj rerni (VIDEO)
Pomfrit
Kao i čips, i pomfrit je često pržen u ulju i trans mastima. Sadrže veliki glikemijski indeks koji povećava nivo insulina, koji je podjednako loš za zdravlje, a i za vaš obim struka. Pomfrit, zajedno sa čipsom, sadrži akrilamid, poznatu kancerogenu supstanu, koja se formira kada je hrana pečena ili pržena na visokim temperaturama.
Hamburgeri
U hamburgerima, koji se prodaju u kioscima brze hrane, samo 2 do 14 procenta je sadržaj pravog mesa. Ostatak burgera se sastoji od vode, kostiju, hrskavice i drugih sadržaja. Oni takođe sadrže visok nivo zasićenih ili trans masti.
Pogledajte i recept Pileći hamburger
Kokice iz mikrotalasne
Kokice iz mikrotalasne sadrže kancerogene supstance. Hemikalije koje se dodaju kokicama, pa čak se nalaze i u samoj kesici, povezane su sa bolestima štitaste žlezde.
Pogledajte i Kokice ne goje - mit ili istina?
Margarin
Margarin se prodaje navodno bez holesterola, kao zdrava alternativa puteru, ali je krajni izvor masti, što zapravo podiže nivo holesterola i oštećuje zidove krvnih sudova.
Pogledajte i Šta je zdravije - puter ili margarin
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: menshealth.rs
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom