Kada pomislite na ćurose, verovatno vam je prva asocijacija Meksiko, a pita od jabuka na Ameriku. Međutim, to su obične zablude jer ova hrana ima drugačije poreklo od uvreženog mišljenja.

Evo nekoliko vrsta hrane čije poreklo vas može iznenaditi.

1. Kolačići sudbine nisu iz Kine

Jasuko Nakamači, student iz Japana, sproveo je istraživanje koje se bavilo poreklom ovih hrskavih kolačića u kojima se kriju zanimljive poruke. Pre rečima Nakamačija, slične kolačiće već nekoliko decenija pravi fabrika blizu Kjoto. Vlasnik fabrike je rekao da se stavljanje poruka u hrskave koalčiće, slične današnjim kolačićima sudbine, proizvode već nekoliko dekada.

2. Reč "kečap" potiče iz Kine

Pojam "kečap"  znači "riblji sos" na dijalektu kojim se govori u kineskoj provinciji Fudžijan i koristi se već 500 godina. I danas u mnogim kineskim dijalektima reč "čap" označava "sos". Međutim, prvi pojam "kečap" nije podrazumevao sos napravljen od paradajza, već usoljenih i fermentisanih inćuna. Kečap kakav danas poznajemo verovatno je prvo napravljen u Americi, s obzirom da je prvi recept za ovu namirnicu od paradajza zabeležen 1812. godine u Filadelfiji.

Pogledajte i Neobična priča o nastanku kesica za čaj

3. Ćurosi nisu iz Meksika

Još uvek nije razjašnjeno da li su ćurose prvo napravili španski pastiri, portugalski mornari ili Kinezi, ali je sigurno da ova ukusna hrana ne vuče poreklo iz Meksika. Jedna verzija porekla ćurosa bazira se na teoriji da su pastiri u Španiji prvi pravili ove specijalitet u tiganju na vatri. Druga teorija je da su portugalski moreplovci ovo pecivo prvi put videli u Kini i doneli ga u svoju domovinu. U svakom slučaju, sigurno je da su konkvistadori zaslužni za to što se ćurosi sad prave i rado jedu u Južnoj Americi.

4. Pita od jabuka nije američki izum

Ova sočna pita koja se sastoji od prhkog testa i slasnog punjenja od jabuka možda se smatra američklim specijalitetom, ali je zapravo prvi put zabeležena u jednom britanskom kuvaru još davne 1675. godine.

5. Kroasani ne potiču iz Francuske

Prema izgovoru ovog peciva lako je pretpostaviti da je kroasan originalno francusko jelo. Međutim, ovo pecivo je prvi put napravljeno u Austriji u 17. veku. Zatim je Marija Antoaneta u 18. veku bila u poseti Beču i oduševila se kroasanima, pa je svoje sunarodnike upoznala s ovim pecivom. Mekani kroasani, kakve danas poznajemo, ušli su u masovnu proizvodnju tek u 20. veku zahvaljujući franskuskim pekarima.

Pogledajte i Kako su čuveni specijaliteti dobili ime

6. Špagete sa ćuftama u sosu nije italijanski specijalitet

Italijani zaista jedu ćufte u sosu, ali ih ne služe preko testenine. Ovo ukusno jelo koje spaja mesne ćufte, marinara sos i testenine, nastalo je u Americi krajem 19. veka i napravili su ih italijanski imigranti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: huffingtonpost.com