Svi znaju da oštar i kvalitetan nož ubrzava pripremu jela i zaslužan je za ukusnije jelo, ali malo se razmišljalo o tome zašto je gotovo jednako važno imati pravu dasku za sečenje.

Ako imate samo jednu dasku koja vam služi za pripremu svih namirnica, evo nekoliko preporuka stručnjaka koji su svoja pravila otkrili Hafington Postu.

Budući da drvo kao materijal ima sposobnost upijanja, većina ljudi automatski će se odlučiti za plastičnu dasku zbog lakšeg čišćenja. Ali stručnjaci kažu da ona nije ništa bolja u tom smislu jer se s vremenom i na njoj stvaraju oštećenja od noža pa se sitne materije bolje hvataju za površinu i teže čiste. Upravo je to pokazala studija doktora znanosti Deana O. Kivera s Univerziteta u Kaliforniji.

Pogledajte i Saveti za čišćenje daske za sečenje

Loše očišćene daske opasne su zbog bakterija poput Ešerihije koli i salmonele. Iako se ispostavilo da je manje bakterija pronađeno na plastičnim daskama, na onim drvenima bakterije su se upile u materijal, ali su na kraju odumrle i nisu se razmnožile.

Suprotno tome, bakterije na plastičnoj dasci nešto su duže živele i ako nisu bile dobro oprane, prešle su na nož kod iduće upotrebe. Stoga se može zaključiti da su nove plastične daske bez oštećenja dobre, ali one stare lošije su od drvenih. Iako su rezultati ove studije, ali i nekih ranijih istraživanja povukli mnogo rasprava, svi se slažu da je jako važno pravilno čišćenje nakon svake upotrebe. Jedan od saveta za drvene daske je taj da odaberete one od javora ili bukve jer su te vrste najotpornije na zarezivanje pa će i duže trajati.

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr