Med je na glasu kao zdrava namirnica i to zaista i jeste. Problem je to što neki ne razumeju sva njegova svojstva pa preteruju s količinama.

Mnogi su poslednjih godina beli šećer zamijenili medom i to je pohvalno. Ali preterivanje nikada nije dobro pa tako ni u slučaju meda.

Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med

I med može da goji

Rafinisani šećer (saharoza) u našim telima se obrađuje uz pomoć insulina, hormona koji proizvodi gušterača. Oko 55 posto sadržaja meda čini fruktoza, voćni šećer koji se obrađuju u jetri. Uprkos hemijskoj razlici, naša tela još uvek reaguju na med slično kao što reaguju na rafinisani šećer – povećanom nivoom šećera u krvi. To podstiče gušteraču na proizvodnju insulina, a telo na skladištenje masti što rezultira debljanjem. Kada se med konzumira prekomerno, debljina neće izostati, uprkos tome što je med zdraviji izbor od rafinisanog šećera. Takođe, prekomerno konzumiranje meda može dovesti do brojnih problema koji nastaju zbog debljine poput srčanih problema ili bolesti jetre.

Pogledajte i Kako dekristalizovati med

Obiluje kalorijama

Mnogi se zavaravaju da med sadrži manje kalorija od šećera, ali to baš i nije istina. Čajna kašika meda sadrži oko 22 kalorije, dok ista takva kašika šećera sadrži 16 kalorija. Toga nije svesna većina ljudi koja je šećer zamenila medom. Iako je med zaista zdravija namirnica, ipak obiluje kalorijama.

Pogledajte i Zbog čega je šećer štetan po naše zdravlje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr