Kristalizacija meda je prirodan proces koji nastaje zbog visokog sadržaja glukoze, i tada med prelazi u  čvrsto ili polučvrsto stanje.  To se obično javlja nakon tri do šest meseci skladištenja. Med koji je kristalizovan može biti manje pogodan za neke načine konzumiranja, ali je kristalizacija pravi pokazatelj da ste izabrali kvalitetan med, bez veštačkih dodataka.

Med možete vratiti u prethodno stanje tako što ćete dobro zatvorenu teglu stavili u šerpu ili činiju i tu doliti toplu vodu (ne topliju od 38 stepeni). Neka tako stoji dok se med u tegli ne otopi. Možete povremeno vaditi teglu iz vode i promešati med, a zatim opet dobro zatvorenu teglu vratite u šerpu ili činiju s vodom. 

Kada med dostigne gustinu koju želite, ostavite da se ohaldi, a zatim ga držite na mestu gde je temperatura između 10 i 21 stepen. 

Evo nekoliko saveta za način čuvanja meda koji  može odložiti proces kristalizacije: 

- Ne čuvajte med u frižideru.
- Ne držite med blizu izvora toplote i vlage šporeta ili rerne.
- Čuvajte na temperaturi između 10 i 21C.
- Vodite računa da je tegla dobro zatvorena kako ne bi došlo do gubitka vlage.