Pranjem sirovog živinskog mesa zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija Campylobacter, objavila je Agencija za prehrambene standarde iz Velike Britanije. Ona tako dospeva na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu.

Trovanje se uglavnom manifestuje kroz bolove u stomaku, problem sa varenjem i povraćanje.

Zabrinjava podatak da čak dve petine ljudi upravo ovako postupa sa mesom pre pripreme.

Umesto toga, važnije je da piletinu dobro termički obradite bilo da je pečete ili kuvate, kao i da pre i nakon tretiranja mesa temeljno operete ruke.

Agencija za prehrambene iz Velike Britanije standarde dala je sledeće preporuke:

-Ne perite sirovo živinsko meso. Nema razloga da čistite ili perete tragove krvi s pilećeg mesa.

-Koristite posebnu dasku za sečenje živinskog mesa i  nemojte na njoj seći povrće ili druge namirnice.

-Dezinfikujte površine, sunđere krpe i pribor za kuvanje koji je došao u dodir sa sirovom piletinom.

-Vodite računa da je piletina dobro termički obrađena pre jela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Mondo