Kao što verovatno znate, umivanjem mlakom vodom ćete otvoriti pore i opustiti kožu, dok ledena voda ima suprotan uticaj. Isto to se dešava i u vašem sistemu za varenje.
Kada pijemo ledenu vodu, organizam troši više energije da reguliše temperaturu nego da svari hranu i apsorbuje hranljive materije. Tako ledena voda ne utiče povoljno na varenje i skuplja krvne sudove.
Ispijanjem ledene vode u toku obroka, stvrdnjava se masnoća iz hrane, pa je tako otežano varenje.
Pogledajte i Zašto ne treba koristiti stalno istu plastičnu flašu
Zbog čega je topla voda bolja za organizam?
- stimuliše lučenje enzima koji učestvuju u varenju
- brže hidrira organizam
- popravlja rad creva (naročito je dobro dodati i nekoliko kapi limuna i piti u jutarnjim satima)
- telo bolje razgrađuje hranu
- podstiče prirodnu detoksikaciju i pomaže izlučivanje toksina putem kože, bubrega i limfnog sistema
Zbog toga, čak i kada ste mnogo žedni imate osećaj da vam je spas čaša ledene vode, zbog zdravlja se opredelite za vodu sobne temeprature, piše healthyfoodhouse.com.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem